четвер, вересня 8

Люди, мужайтесь! Что произойдет с курсом доллара осенью

Банкіри передбачили “осінній” курс долара в Україні.
Сообщает http://www.unn24.com.ua
Повідомляє http://perelaznews.blogspot.com/
Деякі аналітики не виключають курсу 30 грн/дол





Коливання на валютному ринку України наступної осені посиляться, але будуть в межах 10%, і курс гривні до долара буде перебувати в діапазоні 25-27 гривень за долар. Таку думку висловили експерти в ході круглого столу в Києві.

Як пояснив головний аналітик “Альфа-банку” (Україна) Олексій Блінов, після зміцнення два місяці тому гривня знову стала втрачати в ціні у зв’язку з активізацією закупівель газу, на які потрібно близько 300 млн доларів щомісяця, зростанням ділової активності і виплатами по валютних боргах.

“Післязавтра у нас буде погашення відсотків за єврооблігаціями 500 млн дол. Я думаю, уряд без проблем це зробить, і валютний ринок цього не побачить. Там гроші вже заготовлені. Коливання напевно будуть цієї осені, це тільки початок. Але не думаю, що ці коливання вийдуть за межі 10%. Консенсус-прогнози по Україні все в діапазоні 26-27 гривень за долар”, – сказав банкір.

У той же час він зазначив, що при подальшій відстрочці перерахування 38 млрд грн прибутку Національного банку України до держбюджету наростає ризик повторення торішнього сценарію, коли багатомільярдні виплати уряду в кінці року розхитали валютний ринок.

Глава правління “Вектор банку” Вадим Березовик вважає, що на зміну курсу впливає відновлення ділової активності в кінці серпня, після якого настаkj зростання попиту на валюту, однак до кінця року, за прогнозами банкіра, ситуація зміниться у зв’язку зі сплатою податків бізнесом і підготовкою громадян до новорічних свят.

“Ми оцінюємо, що до кінця року ситуація повинна вирівнятися. В цілому, якихось серйозних коливань ми зараз не бачимо, і очікуємо, що цих коливань не буде і в подальшому”, – сказав він.

При цьому банкір зазначив, що важливим фактором для стабільності валютного ринку є своєчасне прийняття збалансованого бюджету на наступний рік, що буде позитивним сигналом для інвесторів і учасників ринку.

Виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко оцінив мінімальну потребу України у валюті на осінь, з урахуванням коштів на закупівлю природного газу та виплати по боргах, в 3 млрд дол.

За його прогнозами, при негативному сценарії – без відновлення фінансування з боку Міжнародного валютного фонду та інших офіційних донорів – девальвація гривні може перевищити 20%.

“При найгіршому розкладі ми запросто вийдемо за кордон 30 гривень за один долар. 20% девальвація дасть мінімальний інфляційний стрибок плюс 5%. Тобто, за нашими прогнозами, ми закінчуємо цей рік з інфляцією 15%. Додайте туди ще 5% – буде 20% інфляції”, – сказав він.

При цьому експерт підкреслив, що українська влада, напевно, розумі’ наслідки реалізації такого сценарію в вигляді зростання соціальної напруженості, тому ймовірність реалізації такого песимістичного сценарію невелика і складає всього 10%.

Що стосується базового сценарію з ймовірністю реалізації 85%, то, за словами Устенка, при його реалізації співпрацю з МВФ та іншими офіційними кредиторами буде відновлено, і національна валюта буде перебувати в коридорі 25-27 грн/дол.

Нагадаємо, на сьогодні, 30 серпня, Національний банк України (НБУ) встановив такі курси основних іноземних валют до гривні:

1 долар США – 25,48 грн;

1 євро – 28,47 грн;

10 російських рублів – 3,93 грн.