пʼятницю, червня 10

Українську медицину чекають серйозні зміни

У це складно повірити, але Україна переживає справжній бум розвитку приватної медицини.

 Так, в листопаді 2015 року в селищі Бузова (Києво-Святошинський район Київської області) відкрилося акушерське відділення медичного центру Adonis, яке стало третім приватним пологовим будинком в Україні. Сообщает http://7dniv.info/analytics/


До цього, у вересні, їх конкурент – акушерсько-гінекологічна клініка "Ісіда” – інвестувала 1,8 млн євро у відкриття амбулаторно-поліклінічного відділення в Печерському районі столиці, яке стало третім відділенням мережі.
А вже в поточному році медична мережа "Добробут” відкрила в Києві лікувально-діагностичний центр з відділенням хірургії вартістю 216 млн грн і площею 6 тис. Кв. м. Більш того, в планах мережі до кінця 2016 року відкрити дві поліклініки в столиці, а пізніше і в інших містах України. Не варто забувати і про знакову угоду на цьому ринку – в січні 2016- го американський інвестфонд Siguler Guff & Company, що володіє мережею медичних центрів Into-Sana, придбав мережу приватних клінік "Медісвіт”, пише "Топ-100. Найбільші медичні компанії України” .
Що живить настільки активний інтерес інвесторів до ринку, особливо з урахуванням несприятливої економічної ситуації, яка вже привела до серйозного посилення конкуренції між існуючими приватними клініками на тлі зниження відвідуваності? Всі без винятку учасники ринку – як приватні, так і державні – завмерли в очікуванні старту масштабної медичної реформи, яка повинна привести до вільної конкуренції на ринку. Перший крок до неї був зроблений в кінці квітня, коли Верховна Рада прийняла в першому читанні пакет законопроектів, які передбачають, зокрема, автономію державних медичних установ. Це означає, що буде змінений весь принцип фінансування системи охорони здоров’я: відхід від фінансування ліжко-місць, що дістався з часів СРСР, і перехід до формату "гроші ходять за пацієнтом”, при якому українці зможуть вибирати, в якій клініці лікуватися або проходити обстеження. "Одне підприємство буде в комунальній або державній власності, а друге – приватним, але жити вони будуть за одними законами”, – пояснює президент клініки "Борис” Михайло Радуцький.
Як прогнозує генеральний директор інвестиційної компанії Concorde Capital і співвласник медичної мережі "Добробут” Ігор Мазепа, в найближчі 7-10 років пацієнти поступово будуть відмовлятися від громадських лікарень і переходити в приватний сектор для отримання більш якісних послуг практично за тими ж цінами.
У надії на зростання
Поки ж частка приватників мізерна – на приватні клініки припадає не більше 10% всього ринку охорони здоров’я України. За даними Pro-Consulting, за підсумками 2015 року загальний обсяг ринку приватної медицини в Україні склав 7,5 млрд грн, що на 7,7% нижче за показники 2014 го. "При цьому не менше 50% ринку знаходиться в тіні”, – констатує Олександр Ткачов, начальник відділу інвестиційного аналізу аналітичного департаменту Pro-Consulting.
На сьогоднішній день в Україні працюють понад 30 тис. приватних медичних установ. Близько 40% з них розташовані в Києві. А ось на населені пункти з населенням до 100 тис. осіб припадає лише 10% приватних медичних клінік.
Левова частка гравців ринку – вузькопрофільні клініки локального масштабу. Повний спектр послуг в країні надають лише 15-20 компаній, найбільшими з яких є "Добробут”, Into-Sana, "Медіком”, "Борис” і "Оберіг”, що пропонують консультації фахівців, стаціонар, хірургію, діагностику, медобслуговування дітей, послуги швидкої допомоги. При цьому установи цього профілю конкурують не один з одним, а з державними клініками.
Якщо говорити про спеціалізованих гравців ринку, то більша їх частина – це стоматологічні клініки. Їх частка перевищує 75% від загального обсягу приватного ринку медпослуг. "Тільки в Києві офіційно понад 500 стоматологічних клінік (знову ж, офіційна статистика дуже відрізняється від реальної), – говорить Вадим Зукін, заступник директора компанії"МедЕксперт”. – Це пов’язано з тим, що в даній сфері лікаря найпростіше відкрити свій кабінет, а попит на послугу є завжди ".
Наступною за популярністю серед спеціалізованих клінік є офтальмологія, частка яких становить 20%. Але в цій сфері, на відміну від стоматології, все більш ніж стабільно, і нові великі гравці не з’являються вже кілька років. Приватним "окулістам” доводиться конкурувати з державними клініками, які беруться за складні випадки – такі як хвороби, пов’язані з руйнуванням сітківки, запальні процеси, глаукома, в той час як в приватних клініках проводять в основному косметичні операції, такі як лазерна корекція зору.
У таких спеціалізаціях, як хірургія, педіатрія, анестезіологія, частка лікарів, що працюють в приватних установах, коливається на рівні 2-3% від загального числа.
Вартість входження в медичний бізнес значно варіюється в залежності від регіону, типу закладу, рівня фахівців і класу обладнання. Так, інвестиції у відкриття стоматологічної клініки, за даними компанії "МедЕксперт”, стартують від $ 50 тис. Відкриття багатопрофільної медичної клініки вимагає суму в сотні разів більше (від $ 10 млн), так як в цьому випадку знадобляться дорога апаратура, штат різнопрофільних фахівців, велике спеціалізоване приміщення, що відповідає жорстким санітарним нормам і правилам.
Ні копійки
Згідно з дослідженням компанії "Кредит-Рейтинг”, середньостатистичний українець витрачає на медичне обслуговування $ 100-400 на рік. А з огляду на те, що основним фактором, що впливає на вартість послуг приватних клінік, є подорожчання витратних матеріалів і комплектуючих, більшість з яких імпортні, за останній рік їхні послуги в середньому піднялися в ціні на 40-50%.
Згідно з даними сервісу пошуку лікарів doc.ua, на сьогоднішній день середня вартість консультативного прийому в столичних клініках варіюється від 130 до 1000 грн і залежить не тільки від кваліфікації лікаря і його спеціалізації, а й від місця його прийому. "У невеликих приватних кабінетах і клініках дана послуга може обійтися від 130 до 200 грн, в той час як у великих мережевих клініках мінімальна вартість прийому 450-500 грн, – розповідає Сергій Казанцев, CEO сервісу пошуку лікарів doc.ua. – Найдорожчими фахівцями є онкологи (450-5000 грн), офтальмологи (290-600 грн), педіатри (290-1000 грн), репродуктологи та ендокринологи (290-1200 грн) ". Вартість прийому в приватних регіональних клініках зазвичай на 20-50% нижче.
Майбутнє зростання
Інвестиційний тренд, що намітився в 2015 році інвестиційний тред повинен зацвісти буйним цвітом в поточному році. В кінці квітня вступили в силу довгоочікувані нові ліцензійні правила медичної практики, які, серед іншого, дозволяють відкривати приватні медичні установи підприємцям без профільної освіти (докладніше читайте на стор. 62-63). "Ми очікуємо приходу на український ринок медицини і фармації іноземних клінік і інвесторів, які з великим інтересом придивляються до українського ринку збуту та активів державних лікарень”, – запевняє керівник практики "Медицина і фармація” юридичної фірми ILF Олена Хитрова.
Головним фактором, який привертає інвесторів на медичний ринок України, є невисокий рівень конкуренції. "Крім того, середній період окупності подібних інвестицій в Україні становить чотири-шість років, що менше, ніж у розвинених країнах”, – констатує Олена Лепешина, директор компанії "МедЕксперт”. Рентабельність приватних клінік сьогодні становить 5-30% в рік в залежності від сегмента.
У той же час, попереджають експерти, початок роботи безвізового режиму з країнами ЄС може привезти як до відтоку українців на лікування за кордон, де вище сервіс і якість лікування, так і зростання такого напрямку, як медичний туризм.