пʼятницю, березня 13

Україна надіслала запит в ООН про введення миротворців - Перебийніс


Україна надіслала попередній в ООН прохання про введення миротворців на Донбас. 

Про це в п'ятницю заявив речник МЗС Євген Перебийніс, повідомляє Associated Press. Він уточнив, що мова йде про попередній запит генсеку ООН Пан Гі Муну, а остаточний документ буде направлений після його прийняття Верховною Радою.
 За словами Перебийноса, кількісний склад місії буде визначений спільно з ООН. У свою чергу Європейський Союз не отримував офіційних запитів від України стосовно направлення на Донбас поліцейської місії. Про це у Брюсселі повідомив високопосадовий європейський дипломат, передає УНІАН.
 За його словами, це питання обговорювалося, але Київ не направив формального запиту. "Український міністр закордонних справ тут про це говорив, але не було жодного формального запиту в письмовій формі. Він був у Брюсселі, а його заступник в Нью-Йорк, він це зазначив, знову ж таки, без жодних формальних запитів. В Нью-Йорку він говорив про миротворчу місію, тут він говорив про поліцейську місію, але це було неформальне обговорення", - сказав дипломат. Крім того, зараз в ЄС мова йде про виконання Мінських домовленостей. "Як ЄС ми готові допомогти посилити місію ОБСЄ, але ми не плануємо поліцейську місію на цьому етапі також і тому, що ми не отримали ніякого офіційного запиту", - наголосив він.
 Як повідомлялося, 18 лютого на засіданні РНБО президент України Петро Порошенко запропонував обговорити питання запрошення в Україну миротворчої місії ООН. Він зазначив, що найкращим форматом для України буде базування поліцейської місії Євросоюзу, яка працюватиме на підставі рішення Ради Безпеки ООН. На думку членів РНБО, миротворча місія ООН має бути розміщена вздовж лінії розмежування на Донбасі і неконтрольованих ділянок державного кордону з РФ.
 Європейський Союз ще не визначився з позицією про розміщення миротворців на Донбасі. Про це журналістам сказав голова представництва Європейського Союзу в Україні Ян Томбінський. Міністр закордонних справ Павло Клімкін підкреслює, що Київ розглядає різні варіанти миротворчої місії, але вказує, що для розгортання місії буде потрібно мінімум півроку.


 Джерело: http://www.newsru.ua