ЦІКАВІ ФАКТИ

пʼятницю, березня 27

Країни Перської затоки внесли до Ради Безпеки ООН проект резолюції щодо Ємену


Саудівська Аравія та її союзники по Раді співробітництва арабських держав Перської затоки направили до Ради Безпеки ООН проект резолюції щодо ситуації в Ємені.
Одним з пунктів значиться, зокрема, вимога запровадити ембарго на постачання озброєнь повстанцям-хуситам.
 Зауважимо, що документ надійшов до РБ вже після того, як на Аравійському півострові почалися військові дії. Як повідомляє AP, після зустрічі з представниками США, Британії та Франції дипломати пояснили, що країни - члени РСАДПЗ хочуть, щоб резолюція була ухвалена відповідно до сьомого розділу хартії ООН (дії щодо загрози миру).
 Країни Перської затоки також передали голові Радбезу лист, у якому наголошують, що авіаудари по військових укріпленнях хуситів були нанесені у відповідь на прохання законного президента країни Мансура Хаді, оточеного повстанцями. При цьому, як зазначив один з учасників зустрічі на умовах анонімності, у пропозиції арабських держав зауважується, що ембарго має бути запроваджене на поставку зброї лише повстанцям: вони не хочуть, щоб в Ємені виникла ситуація, аналогічна ситуації в Лівії, уряд якої змушений звертатися до комітету санкцій США кожного разу, коли йому потрібно придбати зброю, щоб для нього було зроблено виняток.
 Крім того, країни Перської затоки зажадали розширити фінансові санкції щодо лідерів хуситів. Як зазначив Абдалла аль-Муаллем, представник Саудівської Аравії в ООН, вони наполягають на тому, щоб повстанці залишили столицю Ємену Сану та інші регіони країни. Постійний представник Йорданії Діна Кавар повідомила журналістам, що після саміту Ліги арабських держав (ЛАД), який пройде в Шарм-еш-Шейху 28-29 березня, стане зрозуміло, коли документ буде винесено на голосування.
 У саміті візьме участь генеральний секретар ООН Пан Гі Мун. Як заявив заступник його офіційного представника Фархан Хак, у Шарм-еш-Шейху Пан Гі Мун збирається зустрітися з "високопоставленою саудівською офіційною особою". Очікується, що це може бути король Сальман бен Абдель Азіз Аль Сауд або глава МЗС Сауд аль-Фейсал, пише ТАСС. Своєю чергою США висловили заклопотаність у зв'язку з передбачуваною роллю Ірану в конфлікті на території Ємену, повідомляє Yahoo!
 News з посиланням на AFP. "Ми стурбовані діями Ірану в Ємені та повідомленнями про постачання іранської зброї до Ємену", - заявив представник Білого дому. При цьому він наголосив, що США не мають у своєму розпорядженні доказів того, що Іран командує або управляє хуситам. Як повідомлялося раніше, США нададуть "допомогу в логістиці та розвідці" під час військової операції саудівців у Ємені. Це означає допомогу дозаправки військової техніки і передачу даних систем раннього попередження про напад.
 Тим часом президент Ємену розраховує на значну допомогу арабських держав у післявоєнному відновленні країни, повідомляє Reuters. Глава МЗС в уряді Хаді заявив у телеефірі, що президент "обговорить з лідерами арабських країн "план Маршалла" для Ємену". Таку назву носила програма допомоги країнам Європи після Другої світової війни. Нагадаємо, уранці в четвер, 26 березня, Саудівська Аравія оголосила про початок військової операції в Ємені:
 ВПС завдали ударів по позиціях повстанців-хуситів, які захопили контроль над значною частиною країни і змусили втекти президента Хаді.


 Джерело: http://www.newsru.ua/