четвер, квітня 9

Стратегія нацбезпеки: вступ до НАТО визначено головною метою України


Рада національної безпеки й оборони розробила проект Стратегії національної безпеки до 2020 року.
Про це сказав секретар РНБО Олександр Турчинов, представляючи проект документа в Головному ситуаційному центрі РНБО. 
Проект основного документа оборонного планування розробив Національний інститут стратегічних досліджень. У проекті Стратегії зазначено що Україна буде захищати свої фундаментальні цінності й суверенітет за допомогою потужних і сучасних Збройних сил. "Стратегія відносить до основних загроз національній безпеці агресивну політику Росії", - сказав Турчинов.
 Крім того, як загрози нацбезпеці вказані корупція, неефективність систем забезпечення безпеки, неефективність систем державного управління, економічна криза, загрози інформаційного, екологічного й техногенного характеру. Проектом стратегії передбачено, що в середньостроковій перспективі Україна буде розраховувати на власні Збройні сили, але надалі розглядає винятково вступ у НАТО як гарантію дотримання державного суверенітету. При цьому зазначено, що співробітництво в сфері безпеки планується розвивати також з Китаєм, а в економічному плані - із країнами Європи й Центральної Азії й Тихоокеанського регіону.
 США визначено в документі як стратегічного партнера України. У проекті Стратегії визначено, що на оборонний сектор з державного бюджету має виділятися не менше від 5% ВВП. Турчинов зазначив, що на найближчому засіданні РНБО проект Стратегії буде затверджено, а потім введено в дію указом Президента. Як повідомляло агентство, відповідно до проекту Стратегії Україна має намір відновити протиракетну оборону й аерокосмічну розвідку.



Джерело: http://ukranews.com/