понеділок, грудня 14

Порошенко доручив Кабміну розробити закон про позбавлення громадянства за сепаратизм

Президент України Петро Порошенко доручив Кабінету міністрів розробити закон про позбавлення громадянства, взявши за основу світовий досвід вирішення подібних проблем.

Так голова держави відреагував на петицію №22/001799-еп, в якій українці закликали позбавляти осіб, причетних до сепаратизму, громадянства України.




Відповідаючи на заклик активістів, Порошенко визнав, що в даний час у законодавстві України немає правових підстав для позбавлення громадянства за сепаратизм. Однак президент подякував усім, хто підписався в петиції, за активну громадянську позицію та пообіцяв, що незабаром такий проект закону буде розроблено. 

«Норми Конституції України та нормативно-правових актів у сфері громадянства базуються на принципах і положеннях загальновизнаних міжнародних документів, таких, як Загальна декларація прав людини, Європейська конвенція про громадянство, Конвенція про скорочення безгромадянства. Аналіз чинного законодавства у сфері громадянства і Кримінальний кодекс України, що свідчить про відсутність правових підстав для позбавлення громадянства за вчинення посягання на територіальну цілісність і недоторканність України», - прокоментував ситуацію президент. 

Голова держави звернувся до Кабміну з дорученням дослідити світовий досвід вирішення подібних питань і розробити законопроект, який би відповідав ситуації, яка склалася в Україні. 



Раніше ми повідомляли: На офіційному сайті президента України Петра Порошенка триває збір підписів громадян України під петицією, в якій пропонується внести зміни в ряд законодавчих актів, в тому числі і Конституції України, в результаті чого можна бути позбавляти громадянства України всіх сепаратистів і терористів, які виступають за порушення цілісності і суверенітету країни.



Джерело: http://uapress.info/uk/