суботу, грудня 5

В Україні розвантажили блоки АЕС, щоб відновити імпорт електроенергії з РФ - експерт

В Україні розпорядилися розвантажити блоки атомних електростанцій (АЕС) та не запускати чотири блоки теплових електростанцій (ТЕС), а  імпорт електроенергії з Росії став «найвищим пріоритетом» одразу після того, як Крим був відрізаний від континентальної енергосистеми України.



Про це розповів заступник директора з модернізації НАЕК «Енергоатом» Сергій Тараканов. Новину повідомляє «Преса України».



Після «енерговідрізання» Криму «енергосистема мала можливість для перерозподілу навантаження, яке виникло після виходу з ладу ліній електропередачі в напрямку півострова. Потрібно було перерозподілити від 600 до 1000 МВт. Це абсолютно типові, відпрацьовані роками дії», - пояснив Тараканов.

Однак замість цього, за його словами, диспетчери «Укренерго» отримали наказ розвантажити блоки АЕС, не запускати 4 блоки ТЕС та включити імпорт електроенергії з РФ.

Більше того, імпорт російської електроенергії став «найвищим пріоритетом», про що свідчить розмова диспетчерів з Придніпровською ТЕС, розповів експерт.

Тараканов заявив, що українська влада була готова навіть відключити від тепла частину Дніпропетровська, однак «імпорт енергії з РФ не чіпати».

Разом з тим він додав, що у той час як Україна оплачує імпорт російської електроенергії, державні енергетичні підприємства, зокрема «Енергоринок», все більше занурюються у боргах.



Нагадаємо, раніше президент України Петро Порошенко заявив, що українська влада добилася енергетичної незалежності від Російської Федерації.



Джерело: http://uapress.info/uk/