четвер, січня 14

На які питання не відповів Порошенко?

Чи однаковою є кількість питань, які на прес-конференції задали Петрові Порошенку, і питань, на які він відповів?
Спірне питання, оскільки на деякі з них прямої та повної відповіді глядачі не дочекалися, а інші – й просто залишилися без відповідей.
ВВС Україна нагадує питання, відповіді президента на які викликали бажання щонайменше уточнити його позицію.
Втеча від Гризлова
Тема недавнього таємничого візиту до Києва представника Росії у Тристоронній контактній групі Бориса Гризлова виникла уже в першому питанні, яке почув на своїй прес-конференції Петро Порошенко.


Це, з огляду на медіа-розголос, якого набув приліт одного з близьких соратників Володимира Путіна, зовсім не видавалося несподіваним.
Перед початком прес-конференції журналісти прогнозували, що "питання Гризлова" пан Порошенко зніме вже у вступному слові. Більше того, голова правління Інституту світової політики Віктор Шлінчак напередодні навіть припустив, що приїзд Гризлова став однією з причин президентської прес-конференції.
ГризловImage copyrightUNIAN
Image caption
З відповіді Петра Порошенка на прес-конференції не можна було зрозуміти, чи зустрічався він з Гризловим віч-на-віч у Києві
Утім, жодних новин щодо причин приїзду московського гостя та подробиць його перебування в Києві Петро Порошенко не озвучив.
Він сказав, що зустрічався з членами Тристоронньої контактної групи, при цьому не назвавши, з ким саме, і не відреагувавши таким чином на припущення ЗМІ, що переговори українського лідера та російського політика таки відбулися.
Учергове заявив, що "зустрічатиметься, з ким завгодно", аби забезпечити досягнення Україною своїх цілей у переговорах.
Не пояснив, з чим саме пов’язана атмосфера секретності навколо організації приїзду пана Гризлова й мотивів візиту та відсутність офіційних даних про домовленості, досягнуті на переговорах за його участю у Києві.
"Навіщо було організовувати термінову прес-конференцію відразу після зустрічі з Гризловим, щоби на ній нічого не сказати? В тому числі – по Гризлову", – написав у Facebook головний редактор видання "Європейська правда" Сергій Сидоренко.
Закон замість Шокіна
Одне з перших питань, заданих президентові, стосувалося і оцінки діяльності нинішнього керівника Генпрокуратури. При цьому Петрові Порошенку нагадали про звинувачення Віктора Шокіна у затримці з поданням про позбавлення недоторканності Юрія Бойка, зняття санкцій з чиновників часів Віктора Януковича через бездіяльність прокуратури, а також про суперечливу реформу прокуратури.
"Що стане останньою краплею для вас з діяльності або бездіяльності Віктора Шокіна, щоби його нарешті відправили у відставку?" - звучало питання.
Шокін ПорошенкоImage copyrightUkrinform
Image caption
Президент наразі не збирається відправляти генпрокурора у відставку, випливало з відповіді Петра Порошенка
Такої самої прямої відповіді від Петра Порошенка не прозвучало. Він вчергове, оцінюючи діяльність генпрокурора, заявив, що у ГПУ зараз поетапно забирають повноваження на користь, в тому числі, новосформованих антикорупційних органів. Саме ці органи, випливало зі слів президента, повинні займатися розслідуванням дій та покаранням корупціонерів нинішньої та колишньої влади.
Крім того, відповідаючи на це питання пан Порошенко підписав закон про Державне бюро розслідувань, яким, за його словами, прокуратуру позбавляють ще й функції слідства.
"Підписання закону в прямому ефірі під час ухиляння від відповіді на питання - це Оскар", - саркастично зазначив у Facebook колишній консул України в Стамбулі, керівник фонду "Майдан закордонних справ" Богдан Яременко.
"Президент каже, що будь-який генпрокурор не сподобається суспільству. Хто буде займатися чиновниками Януковича і санкціями проти них, відповіді теж не почула. І що буде з тим, що реформа - це не реформа насправді, теж без відповіді. Ці провали стосуються нинішньої прокуратури, а не Антикорупційного бюро чи інших нових органів", - резюмувала авторка запитання, журналістка журналу "Новое время" Христина Бердинських.
Олігарх чи ні?
Двічі протягом прес-конференції Петра Порошенка питали про деолігархізацію, яка, за його словами, триває у країні.
"Чи знають олігархи про те, що в Україні відбувається деолігархізація, і чи ви з ними про це вже домовилися?" - дещо іронічно прозвучало перше з цих питань.
На початку грудня минулого року Ігор Коломойський заявив, що його весняна відставка з посади губернатора Дніпропетровщини стала наслідком певних "домовленостей" економічного, політичного та інформаційного характеру з Петром Порошенком. Згодом на Банковій заперечили наявність будь-яких подібних домовленостей.
Утім, прізвищ – ані Коломойського, ані його близького соратника Геннадія Корбана, якого зараз судять у Києві і який називає мотиви свого переслідування політичними, - пан Порошенко у своїй відповіді не назвав.
"Знають олігархи чи ні, - запитайте у олігархів. А домовлятися я буду лише з українським народом", - дещо патетично заявив він, додавши, що "на сьогодні значну частину дороги (Деолігархізації. – Ред.) вже пройдено".
ПорошенкоImage copyrightReuters
Image caption
"5 канал", який належить Порошенкові, продано не буде, ще раз підтвердив президент
Така відповідь задовольнила не всіх, і наприкінці прес-конференції Христина Бондаренко, колишня журналістка "5 каналу" (який досі належить пану Порошенку), а нині співробітниця "Громадського TV" задала йому ще одне питання.


"В Україні більше ніколи не буде олігархів" - це ваша цитата… Чи стосується це вас особисто?" – запитала вона.
Утім, чи вважає себе Петро Порошенко, який належить до числа найбагатших людей України, олігархом, - прямої відповіді, знову ж таки, не було.
Президент розповів, що "цього року" підписав договір про передачу своєї частки у корпорації Roshen у незалежний траст. Банк, який управлятиме активами пана Порошенка, за його словами, має чотирирічну довіреність на переговори з продажу Roshen.
"5 канал" президент продавати не збирається, ще раз підтвердив він на прес-конференції.
Добре чи погано?
Попри те, що "кримське питання" президент зачепив у вступному слові, заявивши, що Київ запропонує створити "міжнародний механізм з деокупації півострова" в оптимальному, з точки точки зору пана Порошенка, форматі за участю ЄС, США та, можливо, країн-підписантів Будапештського меморандуму, тема анексованого півострова прозвучала на прес-конференції ще раз.
Кримський журналіст запитав у президента про його ставлення до дій активістів, які організували товарну блокаду півострова і "зараз контролюють автомобілі, які проїжджають до Криму".
Це було прямо і чітко наголошено, ніякої блокади не існує
Петро Порошенко
Досі Петро Порошенко уникав безпосередньої оцінки дій активістів на кордоні з півостровом.
Остання прес-конференція не стала винятком.
За його словами, блокади Криму немає, однак у нових договорах про економічні взаємини з Кримом має бути зафіксовано, що півострів є частиною України.
"В нас немає іншої альтернативи. Це було прямо і чітко наголошено, ніякої блокади не існує", - додав він.
З іншого боку, президент каже, що "не вітає підрив опор".
"Я не дозволю, щоби хтось, прикриваючись справедливою, ефективною діяльністю активістів, встановлював самостійно пости (На кордоні з Кримом. – Ред.), грабував і обшукував людей… Має бути порядок", - додав президент.
Тут же пан Порошенко сказав, що регулярно зустрічається з активістами та координує з ними дії держави.
Кадрові оцінки
На прес-конференції Петро Порошенко позитивно оцінив одразу кількох посадовців центральної та місцевої влади. Президентської похвали удостоїлися глава Нацбанку Валерія Гонтарева та губернатори Закарпатської, Луганської, Львівської, Вінницької, Дніпропетровської, Тернопільської й Харківської областей.
Однак стосовно двох інших політиків, діяльність яких його попросили прокоментувати, президент обмежився багатозначними розмірковуваннями.
Приміром, як Петро Порошенко ставиться до роботи Арсенія Яценюка? Відповідь зводиться до того, що "у коаліції попереду дуже серйозна розмова".
СаакашвіліImage copyrightUkrinform
Image caption
Загрози незалежності України від Саакашвілі немає, пожартував Порошенко
Лякає чи радує пана Порошенка активність Міхеїла Саакашвілі у боротьбі з корупцією – так звучало питання від журналіста "Української правди". Президент згадує історію свого знайомства з колишнім президентом Грузії та каже, що "жодної секунди не пошкодував" про його запрошення до України.
"Не помиляється той, хто не робить помилок", - обмовляється Порошенко.
Тому питання про свіжоспеченого засновника руху "Очищення країни" повторюють йому ще раз. Цього разу в прямішому формулюванні: чи бачить він - як виборний політик - електоральну загрозу у "гастролях" пана Саакашвілі, чия діяльність вже очевидно вийшла за рамки Одеської області?
Спочатку президент Порошенко відповідає на це питання жартом: "Жодної загрози суверенітету, територіальній цілісності або незалежності держави з боку Саакашвілі я не бачу і не побачу". Ніхто крім нього у залі не сміється, і глава держави продовжує:


"Мій підхід я наголосив кілька місяців тому. Вперше Україна має чотири роки, коли не має бути чергових виборів… Якщо хтось хоче популістом дестабілізувати ситуацію, хочу розчарувати - не дам".
Які саме висновки з цієї відповіді міг би зробити сам Саакашвілі? Питання без відповіді.