вівторок, березня 15

Вбивця Андерс Брейвік прибув на судове слухання з нацистським вітанням

Масовий вбивця Андерс Брейвік, прибувши на судовий процес, підняв праву руку, демонструючи нацистське вітання. 

Так, пройшов перший день слухання щодо позову Брейвіка проти норвезької держави за його тюремні умови. Вбивця 77 осіб заявляє, що Норвегія «порушує його права людини».


Новину повідомляє Daily Mail. Передає «Преса України».

37-річний чоловік, Андерс Брейвік, який убив 77 осіб у 2011 році, не сказав ні слова, коли увійшов в імпровізований зал судових засідань, який зазвичай слугує тренажерним залом. Він лише продемонстровав нацистське вітання. Судді вирішили, що везти вбивцю в справжній зал суду було досить небезпечно.

Так, Брейвік стверджує, що він є «жертвою жорстокого і нелюдського поводження» у в'язниці Шиен, що знаходиться в 87 милях на північний захід від Осло. Наразі засуджений має доступ до комп’ютера з Інтернетом, телевізора, PlayStation та цілого тюремний корпус, де він може приготувати собі їжу, навчатися, займатися спортом і при цьому вільно пересуватися.

Сім’ї загиблих від рук вбивці стверджують, що він унікальний ув'язнений, адже тюремна система Норвегії передбачає реабілітацію, а не карання злочинців. Брейвік, чия справа далі буде слухатися в Скиен через два тижні, стверджує, що такий режим призводить до деградації і є порушенням Європейської конвенції про права людини.

Крім того, вбивця повідомив, що його пошта відслідковується до такої міри, що «він не відчуває, що він міг би формувати відносини з допомогою листів». Тому Брейвік вважає це є порушенням «його права на повагу до приватного життя і до таємницi кореспонденції», що також є частиною Європейської конвенції про права людини.

Норвезька генеральний прокурор спростував претензії Брейвіка, заявивши, що немає ніяких доказів того, вбивця страждає від умов, в яких він міститься в Шиен.

Нагадаємо, 22 липня 2011 року Андерс Брейвік організував вибух в урядовому кварталі Осло, в результаті якого загинули 8 людей. Після цього, він розстріляв мешканців та гостей молодіжного табору на острові Утейя, в кривавій бійні загинули 69 осіб. Брейвік засуджений до 21 року в'язниці з можливістю продовження терміну ув'язнення на невизначений час.