ЦІКАВІ ФАКТИ

понеділок, березня 14

Їх долю вирішить суд: У ГПУ розповіли про українських генералів, яких звинувачують у державній зраді


Заступник генерального прокурора України – головний військовий прокурор про розслідування найгучніших кримінальних справ, їх скандальних фігурантів, а також про те, що може і не може його відомство


Сообщает: http://patrioty.org.ua

Патріоти України пропонують Інтерв'ю з Анатолієм Матіасом, котре підготували журналісти видання «Сьогодя»
Зустріч кілька разів переносилося. Здалося, що Матіос так і не знайде для нього часу. Але допоміг вихідний.

Військовий прокурор приїхав "у громадянці" – в молодіжному шкіряному прикиді замість суворої форми, яка йому пасує і подобається більше. Зізнався, що встає рано, о 5:30, потім – заняття в спортзалі. Однак під каву з явним задоволенням викурив поспіль пару сигарет "Мальборо".

ТОП-ФІГУРАНТИ: З ВЕЛИКИМИ ЗІРКАМИ І В ЛАМПАСАХ

— Анатолію Васильовичу! Хотілося б розпитати про головні, з точки зору суспільного і журналістського інтересу, кримінальних виробництвах. Одне з них – справа за фактом загибелі 14 червня 2014 року 49 військовослужбовців в авіакатастрофі літака Іл-76 під Луганськом, в якій звинувачується генерал Назаров, на той час начальник штабу АТО...

— Рішенням Вищого спеціалізованого суду справу було направлено до Павлоградського районного суду Дніпропетровської області – за місцем проживання більшості потерпілих і дислокації загиблих десантників. Відбулося п'ять засідань. Допитано 54 потерпілих – родичів жертв трагедії. Всього визнані потерпілими 75 осіб. Потім буде проходити дослідження доказів, які представи
ть державне обвинувачення. Після цього – дослідження доказів, представлених захистом підозрюваного. Потім – дебати і відповідні процесуальні дії. Яким буде судове рішення, зараз не скаже ніхто.

— Коли очікувати вирок?

— Це залежить виключно від суду. Черговість слухань визначається завантаженістю суддів, а їх там троє. На терміни вплинути не можемо. Прокурори, які підтримують державне обвинувачення, своєчасно повідомлені про дату засідання, виїжджають на місце і беруть участь в слуханні. Найближчим заплановано на 15 березня.

— Як поводиться генерал Назаров?

— Цього я не відстежую. Періодично мені доповідають про хід слухань. На думку тих, хто вивчав справу в Генпрокуратурі, воно одне з найбільш кваліфікованих і повно розслідуваних виробництв. Але дослідження, оцінка доказів, їх аргументованості, повторюю, – прерогатива суду. Державне обвинувачення має дотримуватися норм закону, а закон говорить: коли настали тяжкі наслідки, необхідно розібратися в причинах, розслідувати і визначити, чи був умисел, обставини непереборної сили. Для того і відкритий процес, щоб ніхто не сказав про суб'єктивність звинувачення, навмисному, необгрунтованому залученні до відповідальності...

— Чи вважаєте ви нормальне слухання справи цивільним судом?

— Я так не вважаю. Але виконую норму закону. Інституту військових судів зараз в Україні немає. Є система судів загальної юрисдикції, справи розглядають вони. Процедура однакова що у цивільних, що з військових злочинів. А чи будуть відроджені війссуди і коли це станеться, залежить від законодавців і політиків. Невідомо, скільки ще триватиме Антитерористична операція, як довго будуть позначатися наслідки АТО. Війссуди (трибунали) потрібно створювати, виходячи з місць найбільшої дислокації військ. Відповідну концепцію ми розробили і через депутатів представили в профільний комітет Верховної Ради. Тепер слово за парламентом.

— Чи розглядає Павлоградський суд позовні вимоги родичів загиблих про компенсації збитків?

— Потерпілі в процесі слідства їх заявили. Якщо під час судових засідань вони підтримають цивільні позови і будуть наполягати на їх розгляді, суд зобов'язаний прийняти по ним рішення. Згідно з експертизами, в результаті авіакатастрофи державі завдано збитків на 28,7 млн гривень. Це вартість збитого літака, знищеної техніки, майна. Хоча найстрашніше, що загинули люди: чиїсь батьки, чоловіки, сини, брати.

— Справа Назарова не перекваліфікована?

— Йому інкримінувалося частина 3 статті 425 КК України – недбале ставлення до військової служби. Інших складів злочину генералові не ставилося. Диспозиція цієї статті передбачає дію або бездіяльність, в результаті яких настали тяжкі наслідки. В цьому випадку: загибель людей, знищення військового майна, техніки, спорядження. Однак тільки суд дасть оцінку доказів і звинувачення, яке пред'явлене Назарову.

— Ваш прогноз?

— Від прогнозів намагаюся утримуватися. Сподіваюся, рішення суду буде законним.

— Хто решта 13 генералів, які залучаються до відповідальності органами військової прокуратури? Який їхній статус, посади? У чому звинувачують?

— Ці генерали самі обрали свій вектор долі. Їх генеральська статусність, чесно кажучи, для мене не має ніякого значення. Перед законом рівні і рядовий, і офіцер, і людина з великими зірками на погонах. Їм оголошено підозри в скоєнні тяжких злочинів і судом обрано запобіжний захід. Наприклад, генерал-лейтенант Лантвойт, керівник департаменту матеріально-технічного забезпечення Державної прикордонної служби, був затриманий влітку 2014 го на хабарі в розмірі 349 тисяч гривень. Слідство було проведено нами за півроку. Понад рік справу розглядав Дарницький районний суд Києва. Вирок – 10 років позбавлення волі з конфіскацією, розжалування і позбавленням права протягом трьох років обіймати посади, пов'язані з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій. В історії незалежної України це перший і єдиний поки випадок позбавлення військового звання генерал-лейтенанта за рішенням суду!

— А ще які фігуранти?

— Вже більше року в Шевченківському районному суді Києва слухається справа заступника голови Держслужби з надзвичайних ситуацій генерал-майора цивільного захисту Недобиткова. Він звинувачується в одержанні неправомірної вигоди в розмірі 130 тисяч гривень та 3 тис. доларів США. У цій справі давно міг бути винесений вирок. Однак у одного з суддів закінчився термін повноважень, і процес почався по-новій. Це теж реалії системи, від яких нікуди не дітися.

— Хтось із генералів звинувачується в державній зраді?

— Один з них – керівник департаменту контррозвідувального захисту інтересів держави генерал-майор Служби безпеки України Бик. Крім держзради, йому ставляться перевищення службових повноважень і самовільне залишення місця служби. З грудня 2013 року по лютий 2014 років, діючи за попередньою змовою з тодішнім головою СБУ Якименко, іншими посадовими особами, він організував збір і передачу ФСБ Росії матеріалів, спрямованих на провокацію конфліктів між представниками різних політичних поглядів в Україні, розпалювання сепаратистських настроїв, дискредитацію Євромайдану. Бик надавав сусідньой державі допомогу в здійсненні підривної діяльності проти України. Справа слухається в суді. З цього ж кримінального провадження підозри оголошені ще трьом генералам СБУ, які заарештовані заочно. Це згаданий вже Якименко, його перший заступник Тоцький і начальник Департаменту захисту національної державності Ганжа. Вони в розшуку. За дезертирство притягується до кримінальної відповідальності генерал-майор Служби зовнішньої розвідки Слоненко.
Справа по ньому розслідувано, обвинувальний акт переданий до суду. Оголошено в розшук колишні міністри оборони Лебедєв і Єжель...

— Лебедєв зараз в Росії. А Єжель, колишній посол в Білорусі, хіба не відкликаний в Україну?

— Адмірал запасу Єжель тривалий час знаходиться в одному з лікувальних установ міноборони цієї країни.