суботу, квітня 30

Цей день в історії Коломиї і Прикарпаття: 30 квітня


Календар історичних дат та персоналій від краєзнавця Василя Нагірного.

30 квітня 1884 р. у с. Топорівцях Городенківського повіту народився Іван-Євген Стрийський, син Євгена – відомий військово-політичний діяч. Закінчив снятинську реальну школу.
Сообщает : http://dzerkalo.media


Опісля навчався в Коломийській гімназії. 1904 р. І. Стрийський вступив до Чернівецького університету, на правничі студії. Приблизно в 1909-10 роках захистив іспит на доктора права і відкрив у Коломиї адвокатську контору. Тут одружився з Ганною Герасимович. У Першу світову дослужився до сотника австрійської армії. Далі перейшов до УГА, але через кілька днів Національний уряд ЗУНР призначив доктора Стрийського повітовим державним комісаром і управителем Коломийського староства (12 грудня 1918 р.). Після поразки ЗУНР перебрався до Румунії, звідки від 1926 р. передавав до новоствореного коломийського музею «Гуцульщина» декілька десятків художніх творів (всього 150). 1935 р. Помер у м. Кіцмані, похований неподалік могили батька.

30 квітня, за іншими даними 20, 1892 р. в містечку Кутах Косівського повіту народився Іван Баб’юк – старшина УГА. У квітні 1918-го вступив ло Львівського університету на факультет філософії, провчився два семестри. Навчання покинув, бо відчув, що його покликання – боронити рідний край. Окружна військова команда доручила йому бути комендантом станції Коломия. Після війни студіював фізику та математику в підпільному українському університеті Львова. Вчителював у багатьох містах Галичини, зокрема й Коломиї. Тричі був арештований радянською владою. Після повернення з Сибіру І. Баб’юк помер у Коломиї 15 лютого 1956 р. Похований на Монастирку.

30 квітня 1915 р. у Коломиї австро-угорською владою міста відкрито й освячено військовий цвинтар (тепер вулиця Степана Бандери), де було встановлено величний військовий меморіал, за сприяння престолонаслідника, а згодом останнього імператора Кароля Габсбурґа I. Здійснено 629 поховань військових Австро-Угорської армії, які загинули при обороні міста, а також померлих від ран у резервному шпиталі.

30 квітня 1922 р. у Коломиї почав виходити незалежний демократичний часопис Покуття «Українська праця», видавцем і відповідальним редактором якого був Осип Ванкевич. Основна мета часопису – друкованим словом підтримувати віру української еміграції в перемогу національного визвольного руху.


30 квітня 1955 р. у Коломиї народився Євген Боднаренко, син Василя – композитор, автор численних пісень, романсів, музики до драматичних вистав, сюїти для струнного оркестру, вокальний цикл на вірші Г. Сковороди тощо.