середу, квітня 27

Бензин подорожчав, але став кращим


У понеділок-вівторок пальне подорожчало на 20-50 копійок.Якщо минулого тижня літр бензину продавали за 21,5-21,7 грн, то зараз — по 22-22,2 грн.
"Вартість бензину залежить від ціни нафти та вартості долара, бо понад 80 відсотків нашого ринку пального — це імпортний бензин і дизпаливо.

Його купують за валюту. Сообщает http://znaj.ua/ Останні місяці долар не дорожчає, однак піднімається ціна на нафту й на оптових ринках пальне дорожчає", - говорить Сергій Куюн.


Експерт розповів, з чого складається вартість 1 літра бензину

За його словами, підняття цін на бензин стало вимушеним кроком для мереж АЗС. Вони очікували пониження цін на нафту й розраховували, що на оптовому ринку бензин буде дешевшати.

"Тому тримали однакову вартість пального із січня по березень. За цей час нафта подорожчала на 30 відсотків — із 30 доларів до 40. Долар дорожчав із 24 гривень до 27. У наших складних економічних умовах мережі в останню чергу піднімають ціни. Адже з кожним подорожчанням у них падає збут пального і йде серйозний відтік клієнтів. Водії шукають якісь дешевші варіанти — переходять на неякісне пальне або на газ. Однак ситуація із курсом і вартістю нафти загострювалася. Тому мережі почали піднімати ціни", - пояснює фахівець.

Вартість пального до осені збільшиться на 0,55-1 грн.

"Мережі поступово підніматимуть ціни не лише через курс. Зараз йде боротьба держави із фальсифікатом і запрацювала нова система електронних податкових накладних на митниці. Тому підробленого й незаконного бензину на українському ринку ставатиме менше. Це означає, що його середня вартість буде рости", - пояснює Сергій Куюн.

Нагадаємо, востаннє пальне дорожчало наприкінці березня. Тоді його ціна змбільшилася на 70-80 копійок.