середу, квітня 6

Українські судна доставляють матеріали для Керченського мосту - експерт

Українські судна доставляють на територію анексованого Криму вітчизняні будматеріали для будівництва Керченського мосту.  



Новину повідомляють ЗМІ, передає «Преса України».

Колишній урядовий уповноважений у справах Європейського суду з прав людини Борис Бабін на прес-конференції в рамках проекту Free Crimea повідомив, що «Активність громадськості і невизначеність корупційних схем у 2014 році призвели до того, що якийсь час судновласники дійсно боялися заходити в закриті кримські порти, відбулося зниження вантажних перевезень. Проте у 2015 році динаміка дещо змінилася. Сьогодні судна виходять з Херсона та Миколаєва і йдуть прямо у Керч. Ці судна доставляють у Крим матеріали з України для будівництва кримського мосту,  завозять на заводи Фірташа руду з українських копалень». Бабін зазначив, що «лише завдяки такому прямому сполученню ще працюють заводи Армянська та Красноперекопська». Таку ситуацію щодо морського сполучення експерт назвав найбільш кричущою. 

Але, за словами експерта, якби таких прямих сполучень не було, ці підприємства давно б перестали функціонувати.

Бабін пояснив, що руду з Житомирщини відправляють у Миколаїв і Херсон, там змінюється власник. Як свідчать журналістські розслідування є факти, дати, назви суден. Крім того, за словами експерта, цей бізнес повністю підпорядковується українськими силовими структурами.

Раніше ми повідомляли про те, що будівництво Керченського моста до Криму не застраховане через дію міжнародних санкцій. Питання страхування стало дуже актуальним після того, як турецький суховантаж Ліра протаранив опору моста. Збиток після такого інциденту оцінили у 1,74 млн доларів.