четвер, травня 12

Неймовірно, але факт: блискавки потрапили відразу в два літаки


Удари блискавок потрапили по двом літакам лондонському небі. На щастя, ніхто не постраждав, але дуже захоплююче видовище.
Неймовірно, але факт: блискавки потрапили відразу в два літаки
В той день блискавки вдарили у авіалайнери British Airways і Icelandair. Сообщает http://www.akcent.info/
 За словами пасажирів, все, що вони бачили – це яскравий спалах, а потім гуркіт. Але ніхто не постраждав.

Насправді, попадання блискавок у літаки — далеко не рідкість.

“Часто блискавки б’ють відразу в кілька літаків, що йдуть на посадку або злітають під час грози”, — розповів Livescience Джим Пітерс (Jim Peters), представник Федерального управління цивільної авіації США.

За статистикою, кожен пасажирський літак зазнає ударів блискавок один раз в 3000-10 000 льотних годин. Це означає, що в середній авіалайнер блискавки б’ють щонайменше раз у три роки, якщо він літає 3000 годин на рік — за даними USA Today, більшість комерційних літаків знаходяться в повітрі саме стільки часу.

Авіакомпанії повідомляють про таких ситуаціях виробникам літаків (наприклад, Boeing), які аналізують наслідки ударів блискавок.

“Пасажирів може налякати спалах і грім, проте вони у будь-якому випадку залишаться в безпеці”, — сказав Пітерс.

Безпека пасажирів гарантована конструкцією літаків, які проектуються так, щоб витримувати удари блискавок. При попаданні атмосферного розряду в авіалайнер струм тече по алюмінієвій обшивці. Металева оболонка працює як клітка Фарадея, не пропускаючи струм всередину.

Коли блискавка б’є в літак, вона вражає зазвичай ніс, законцовки крил або стабілізатори літального апарату. Ці місця захищені особливо добре, тому удар блискавки в гіршому випадку призводить до появи невеликих плям на фарбі, вм’ятин на металевій поверхні або незначного розшарування деталей зі скловолокна.