четвер, липня 28

СТАЛО ВІДОМО ЧИ ПОТРІБНО УСІМ УКРАЇНЦЯМ МІНЯТИ ПАСПОРТИ НА ID-КАРТКИ

Напередодні відпустки Верховна Рада ухвалила закон про запровадження нового внутрішнього паспорта -- у формі ID-картки


Пластикова картка із двомовним записом українською та англійською імені, статі та фотографією власника буде мати також безконтактний електронний носій, куди внесено решту інформації -- про сімейний стан, місце реєстрації, а ще індивідуальний цифровий підпис та оцифровані відбитки пальців, зазначає газета Експрес. Сообщает http://kozak.co.ua/

-- Хто насамперед отримає нові паспорти?

-- Ми видаємо ID-картки громадянам, які досягли 16-річного віку й отримують паспорт уперше, -- каже Сергій Гунько, речник Державної міграційної служби. -- Новизною цього закону є те, що можливість отримати картку з'явилася з 14-річного віку. Кожна наступна заміна картки відбуватиметься кожні 10 років. Уперше ID-картку видають безплатно, заміна буде платна. Із розміром державного мита, яке стягуватимуть за це, Кабмін з ним ще не визначився.

-- Які документи необхідно подати для отримання паспорта у вигляді картки?

-- Ті ж, що для отримання звичайного паспорта. Треба буде хіба що додатково написати заяву про внесення до безконтактного електронного носія, який імплантовано в паспорт, додаткової змінної інформації.

-- Відбитки пальців здавати на паспорт обов’язково?

-- Ні, це робиться тільки за згодою особи. Якщо вона не бажає здавати відбитки, то картку їй видадуть без цієї інформації.

-- Однак в умовах нашої бюрократії у людини з таким документом виникатимуть проблеми. Наприклад, запис про місце реєстрації проживання

-- у електронній формі на носії, а безліч установ і організацій вимагають копію паспорта зі штампом про місце реєстрації. Як бути в такому випадку? Чиновник у сільраді може зчитати інформацію з картки?

-- Довідку про місце реєстрації в паперовій формі ми видаємо автоматично і безплатно при отриманні картки. Тож із цим проблеми нема. Зчитування відбувається за допомогою звичайного смартфону. Достатньо встановити спеціальну програму, яку можна безплатно скачати в нас на сайті.

-- А якщо людина не хоче картку з електронним носієм?

-- Законодавство України передбачає можливість відмови, у такому разі видається паспорт без електронного чіпа.

-- Чи обов’язково власникам паспортів-книжечок замінювати їх картками?

-- Ні. Якщо громадянин отримує паспорт уперше, то йому видають картку. Якщо ж громадянин вже є власником паспорта старого зразка, то замінювати його в обов'язковому порядку на ID-картку непотрібно. Цей паспорт безстроковий і залишається чинним. Заміна внутрішнього паспорта карткою -- це право, а не обов’язок.