пʼятницю, вересня 16

Україна виступила проти головування Росії в СНД у 2017 році (ВІДЕО)

Україна запропонувала позбавити Росію статусу голови Співдружності незалежних держав (СНД) у 2017 році у зв'язку з анексією нею Криму та підтримки конфлікту на Донбасі.



Таку заяву під час саміту СНД у Бішкеку зробив посол України в Киргизії Микола Дорошенко. Новину передає «Преса України».

Дорошенко зазначив, що Україна виступає проти головування Росії в СНД у наступному році. Пов’язано це з тим, що РФ порушила норми міжнародного права, коли незаконно анексувала Кримський півострів, а також підтримала збройний конфлікт на сході України.

Дипломат також назвав умову, за якої Україна погодиться брати участь у переписі СНД. Так, за його словами, перепис можливий лише у тому разі, якщо Росія не буде враховувати осіб, що проживають на території окупованого Криму. Якщо ж РФ відмовиться виконувати цю умову, Київ буде рахувати результати перепису нікчемними. 

Коментуючи заклик української сторони не допустити головування РФ в СНД, російський президент Володимир Путін нагадав, що Україна так і не підписала та не ратифікувала статут цієї організації, тому вона не вповноважена вносити якісь пропозиції. 

Зазначимо, що так як Україна досі не ратифікувала статут СНД, вона вважається лише спостерігачем у цій організації.