вівторок, вересня 6

«Пелікан» бачить ціль за 400 км


Розробка радіолокаційної станції РЛС 79К6 «Пелікан» розпочиналася ще за часів СРСР. Її виробник - Казенне підприємство «Науково-виробничий комплекс «Іскра». Сообщает http://wartime.org.ua/
У 1992 році підприємство уклало з Міноборони України договір про виготовлення «Пелікана». Проте через недостатнє фінансування дослідно-конструкторська документація була розроблена лише 2000 року, а дослідний зразок з’явився 2006-го. Того ж року проведено його державні випробування, а вже 2007-го цю РЛС прийняли на озброєння.


«Пелікан» - радіолокаційна станція кругового огляду з координатним і трасовим виходами, яка працює автономно або у складі регіональних і національних автоматизованих систем управління (АСУ). Уся апаратура цієї РЛС розміщується в одній транспортній одиниці. «Пелікан» використовується в якості інформаційної ланки в підрозділах Збройних Сил для контролю та управління повітряним рухом. Станція виявляє і супроводжує повітряні об’єкти, визначає їх швидкість без перешкод і за наявності активних і пасивних перешкод, а також при їх комбінованому впливі; визначає державну належність повітряних об’єктів, отримує від своїх літаків індивідуальну та польотну інформацію, виконує інші завдання.

Основні ТТХ РЛС 79К6 «Пелікан»:

Максимальна дальність виявлення цілі становить 400 км;

Дальність виявлення цілі на висоті польоту 100 м - 40 км, на висоті 1000 м - 110 км, на висоті 10–30 км - 300–350 км.

РЛС також можна використовувати для взаємодії з командними пунктами регіональних та національних АСУ, і що особливо важливо - у складі зенітно-ракетних військ для видачі цілевказівок зенітно-ракетним комплексам. Поява в українській армії РЛС 79К6 дозволила автономно застосовувати зенітні ракетні дивізіони С-300ПТ (ПС). Окрім того, можливе застосування цієї РЛС у бригадній структурі (6 дивізіонів).

За основними тактико-технічними характеристиками РЛС 79К6 не поступається зарубіжним аналогам, а її вартість як мінімум у два рази менша, порівняно з відомими зразками, наприклад, РЛС АN/ ТРS-117 виробництва компанії Northrop Grumman.