четвер, вересня 22

Півтисячі українських суддів звільнено

Депутати Верховної Ради України ухвалили постанову № 5157 про звільнення суддів.

За відповідне рішення проголосували 244 народних обранці, повідомляє Укрінформ, передаєКорупція.Інфо. передает http://www.rezonans.pp.ua/



Як зазначив під час виступу з трибуни ВР голова Комітету з питань правової політики і правосуддя Руслан Князевич, ця постанова передбачає звільнення майже півтисячі суддів.



За його словами, звільняються судді, які написали заяви про відставку з посади за власним бажанням або заяви про звільнення у зв’язку з досягненням пенсійного віку чи неможливістю виконувати свої повноваження за станом здоров’я.

Водночас голова Комітету зауважив, що нинішнє голосування є останнім, коли парламент звільняє суддів, оскільки надалі набуває чинності судова реформа, відтак суддів звільнятиме Вища рада правосуддя.

Сьогодні ми маємо можливість, уже напевно востаннє, скористатися своїм конституційним правом, яке невдовзі перейде до Вищої ради правосуддя, і прийняти рішення щодо звільнення суддів, які висловили бажання відповідно до положень закону і рішення Конституційного суду та скористалися своїм правом і написали заяви на звільнення,
– зазначив Князевич.
Постанова, зокрема, передбачає звільнення за власним бажанням 9 суддів Верховного Суду України, 6 суддів Вищого адміністративного суду та 18 суддів Вищого господарського суду.