середу, вересня 14

Подожгите лавровый лист в своем доме. Зачем? Вы будете удивлены!

Можливо, вас це здивує, але ми дуже часто відволікаємось на неважливі речі, які збивають наш робочий ритм. Це призводить до того, що ми не встигаємо зробити те, що було заплановано, нервуємо і не можемо досягти бажаного результату.
Наприклад, чи знали ви, що після перевірки електронної пошти вашому мозку потрібно 15 хвилин, щоби знову сконцентрувати увагу на попередній задачі? І не має значення, чи писали ви листа у відповідь, чи ні. Сообщает http://ostrnum.com/

Тож давайте розглянемо головні причини нашої неуважності і розсіяності, а також нескладні прийоми, які допоможуть із цим боротися.

Багатозадачність

Спробуйте наступне: проговоріть букви  абвгдєж, а потім числа 1234567 поспіль. Потім проговоріть . Подивіться, наскільки довше це тривало? Перемикання між двома завданнями змушує ваш мозок уповільнити свою роботу, якщо вірити словам економіста та консультанта з питань управління Кароліни Уебб (Caroline Webb). Вона використовує цей приклад у своїй книзі “Як зробити свій день хорошим” (“How to Have a Good Day”). Один із відомих професорів університету Вандербільта у своїх дослідженнях виявив, що люди, які беруться за кілька завдань одночасно виконують їх на 30 відсотків довше і роблять удвічі більше помилок, аніж ті, які виконують завдання почергово. Плануйте свій день так, щоб ви могли в певний період часу зосередитися лише на одному завданні. Спробуйте цей спосіб, щоб стати більш продуктивним.

Робочий процес в офісі
Балакучі колеги

Дослідження показали, що людина може сприймати 1.6 розмови одночасно – і наш власний внутрішній монолог вже рахується як один. «Якщо ви перебуваєте в офісі, де балакуча колега розповідає про свої проблеми, це забере всю вашу увагу», каже експерт із вивчення звуку Джуліан Треажур (Julian Treasure). “Допоки ви не одягнете навушники, сторонні розмови будуть аналізуватись  вашим мозком, тому що так він запрограмований”.

Доступ до електронної пошти

Одне дослідження співробітників компанії Майкрософт виявило, що після того, як працівник прочитав електронного листа, не важливо чи давав він на нього відповідь, чи ні, йому необхідно 15 хвилин на те, щоби повністю відновити попередній хід думок. Закрийте свою електронну пошту, коли працюєте над проектом, що вимагає значної концентрації уваги. Якщо ваш начальник не погоджується, проговоріть із ними інші способи зв’язку у термінових ситуаціях.

Нотатки на роботі
Відсутність нотаток

Якщо вас відвідала якась хороша ідея, в той час як ви виконуєте інше завдання, запишіть її та поверніться до неї пізніше. Те ж саме стосується забутих речей та списку запланованих справ. Намагаючись тримати всі ці речі в голові, ви можете розосередитись і збільшити ймовірність того, що ви про них зовсім забудете. Не любите складати списки? Замальовки також можуть підвищити вашу продуктивність.

Постійні відволікання

Дослідження показали, що офісних працівників переривають, чи вони самі себе відволікають під час роботи, кожні три хвилини або близько того. Деякі експерти впевнені, що після перерви людині потрібно 25 хвилин на те, щоб знову налаштуватися на продуктивну працю. Намагайтеся звести до мінімуму всі зовнішні подразники (відключіть оповіщення групового чату, закрийте електронну пошту, поставте ваш телефон в режим літака).

Стрес

Стрес може вплинути на вашу увагу та якість роботи. Доктор медичних наук, доцент кафедри психіатрії в Гарвардській медичній школі здоров’я Тімоті Віленс (Timothy Wilens) стверджує, що стрес конкурує із когнітивними центрами областей головного мозку, які відповідають за реакцію думок, тож із підвищенням рівня стресу зосередженість зменшується.

Порядок на робочому столі
Безлад на робочому столі

Одне опитування офісних працівників показало, що 82% із них покращили свою продуктивність, коли упорядкували свої робочі місця.  Вони дійшли висновку, що безлад призводив до втрати часу, запізнень на важливі зустрічі та пропущені терміни здачі роботи. Окрім того, невропатологи виявили, що лише один зовнішній вигляд безладу може відволікати. Щоденно виконуйте перевірку свого робочого місця та прибирайте речі, що можуть вам завадити в роботі чи будуть вас відволікати.

Ваш день ніби складається з фрагментів

Намагайтеся працювати над великими проектами, коли у вас є вікна часу від 90 хвилин і довше. Це дозволить вам глибоко зануритись у важливу роботу. Крім того, приберіть зовнішні подразники в цей час. Наприклад, один з найпродуктивніших професорів Вартонської Школи може працювати по кілька днів в ізоляції. Професор мінімізує відволікання, розмістивши поза офісом автовідповідач для електронної пошти. Для того щоб задати своїй роботі інтенсивний і безперервний ритм, він використав наступний закон продуктивності: Висока Якість Роботи = (Проведений час) х (Інтенсивність зосередження).

Слідуючи цим нескладним, але ефективним порадам, ви зможете краще впорядкувати свій робочий день, правильно розставити пріоритети, не марнувати час на непотрібні речі і підвищити свій рівень продуктивності.