пʼятницю, вересня 9

Портников розповів, як Путін помстився мертвому президенту Узбекистану

Президент Росії Володимир Путін помстився президенту Узбекистану Ісламу Карімову, заявивши, що не приїде на його похорон.

Про це пише Віталій Портников у своєму блозі на “Радіо “Свобода”. Повідомляє http://zvistka24.in.ua/

За словами журналіста, у Росії добре знали про ситуацію в Узбекистані.

“Відсутність президента Росії на похоронах першого президента Узбекистану, можливо, стало шоком для керівників і громадян цієї країни. Але, знаючи дріб’язкову натуру Путіна, можна було не сумніватися: на похорон Карімова він не приїде. Офіційно ця відсутність, звичайно ж, пояснюється “щільним графіком” російського президента. Але похорон тим і відрізняється від звичайних протокольних заходів, що через нього змінюють графіки”, – зазначив він.

Портников додав, що навіть попри свій графік глава Кремля міг поїхати на похорон, адже на Східному економічному форумі у Владивостоці він вже провів всі важливі зустрічі із лідерами країн, які приїхали на форум.

Він не поїхав, тому що хотів помститися. Так, звичайно, Іслам Карімов – суворий авторитарний правитель, який головні зусилля у своєму житті зосередив на зміцненні особистої влади. Але це навряд чи турбує Путіна. Більш того, цей підхід до політики російський президент прагне наслідувати,
– вважає оглядач видання.

На думку Віталія Портникова, Кремль дратувало вперте небажання Карімова “здавати” Узбекистан Росії. Адже глава Узбекистану “думав про свою владу, а не про владу російських правителів”.

У Москві йому цього не забули і не пробачили. Навіть мертвому. Які б гарні слова говорили сьогодні в Кремлі, але російські правителі завжди сприймали узбецького диктатора аж ніяк не як союзника,
– підкреслив політичний коментатор.

“Але це ще не закінчення помсти. Це лише початок. У Москві очікували смерті Карімова, щоб “повернути” Узбекистан. Саме зараз Росія почне докладати зусиль, щоб зробити наступником Карімова “свою” людину, щоб змусити нового президента Узбекистану привести країну до Євразійського союзу і ОДКБ, щоб “закрити” питання Узбекистану, використовуючи російську політичну лексику”, – вважає генерал.