понеділок, жовтня 3

Як живе скандальний львівський суддя Зварич (фото)

Персона Ігоря Зварича – колишнього голови Львівського апеляційного адміністративного суду, який за хабарі відсидів сім років у в’язниці, продовжує викликати у суспільства величезний інтерес. Сообщает http://www.akcent.info/

І нічого дивного – Зварич, звільнившись місяць тому, категорично не бажає спілкуватися з пресою, мотивуючи це тим, що йому потрібно “адаптуватися і зібратися з думками”. Заява з таким змістом можна знайти на особистому сайті колишнього судді.


У той же час, його рідний син Віктор, також – юрист, при спілкуванні з журналістами всіляко намагається піти від питань про батька. “На нашу сім’ю вже стільки вилилося бруду, що нам вже все одно”, – говорить він.



Ми розшукали у Львові житло Зварича і людей, які можуть бути близькі до “місці існування” судді-тюремника. Примітно, навіть розуміючи те, що Ігор Зварич далекий від судової влади і втратив всі свої повноваження, люди бояться про нього відверто говорити. А якщо і роблять це, то анонімно і тихо, мовляв, тут всі один одного знають, а мені неприємності не потрібні.
“Раніше тут була грунтова дорога, а потім на цьому місці побудували будинок”

Вулиця Тарнавського з’єднує дві частини вул. Зеленій і перебувати в одному з найбільш респектабельних районів Львова. Це друга в Львова вулиця за кількістю архітектурних “перлин” – тут стоять 42 будинки-пам’ятки місцевого значення, крім цього, звідси рукою подати до Снопківський парку і стадіону “Україна”.
Але якщо прогулятися вздовж по цій вуличці, навіть оперуючи картою, навряд чи відразу потрапиш до будинку, де живе Зварич. Його “елітна” п’ятиповерхівка знаходиться в “петлі” від головної “траси”, та ще й під охороною і з табличкою “Приватна територія”.

“Ми тут живемо з 1972 року, і раніше тут проходила грунтова дорога, стояли сміттєві баки, але потім, десь в середині 90-х почалося це “елітарне” будівництво, проїзд закрили. Але якщо чесно, то ми навіть не знали, що тут живе якийсь суддя, поки його не зловили з мільйонами. Та й коли він звільнився, я не сильно ним цікавилися, і вживу його ніколи не бачила”, – каже одна з місцевих мешканок Марія.

“Він майже не змінився – вид, як після курорту”
У пошуках квартири Зварича ми також натрапили на охоронця території років 50-ти. Але при перших питаннях про одіозного судді він показав знаками, що його за балаканину можуть покарати, після цього намагався дезорієнтувати, вказуючи на поруч стоїть особнячок, а потім і зовсім зробив вигляд, що погано чує. Але коли ми відволіклися на інші “експонати”, чоловік відразу почав комусь телефонувати.
Ще кілька людей також відмовилися розмовляти, тільки почувши, про кого йде мова.

І тільки одна жінка, яка йшла з важкими сумками вниз по вуличці зізналася, що бачила Ігоря Зварича.
“Та хто ж його не бачив – зовсім не змінився, він же не сидів у в’язниці для звичайних людей. Гуляє собі в кепці, ніби з курорту, правда, з усіма вітається, і далі їздить на машині, якою користувався до суду – нічого у нього не конфіскували”, – розповіла вона.

За її словами, родина Зварича займають два поверхи цієї квартири, і мансарду на горищі. Крім цього, в будинку на першому поверсі є гараж, де стоять машини кожного з дорослих човнів сім’ї. Та й колишній суддя, коли вийде з під’їзду, відразу в гараж – сів і поїхав. Машина – та сама, але марку авто наша співрозмовниця назвати не змогла, уточнюючи, що це позашляховик з високим верхом, схожий на “кубик Рубіка”.

“Нас страшно налякали в день його затримання – сипалися всі вікна, через які пробиралися силовики, ми такого раніше не бачили. А потім – вляглося. Дружина його – Оксана і далі працює в одному з судів міста, в тому ж будинку живе і син, і невістка, і онук. Але Зварич на ходить на базар за продуктами. Ми його тепер рідко бачимо. Один раз я була в його квартирі – дружина запросила нас допомогти щось робити. Там – рай, є все, ми такого ніде не бачили”, – розповіла жінка.

Коли Зварич заговорить?

Як розповіла нам психолог – травма-терапевт Марта Пивоварська, в нашій країні система правосуддя “розладнана”, як старе піаніно, і їй мало хто довіряє.

“Іноді складно зрозуміти, злочинець понесе заслужене покарання чи ні. Люди часто стають жертвами системи, або навпаки, залишаються без покарання. Що стосується Зварича, то відомо, що коли людина отримала покарання, але вселяє собі, що не винен, це вводить його в стан нестабільності і сильно виснажує нервову систему. Тому, робити “контрнаступ” у колишнього судді просто немає енергії, йому потрібно хоча б три місяці, щоб відновити сили”, – каже психолог.

На думку відомого львівського адвоката Тараса Зубача, екс-суддя просто хоче відгородитися від проблем, які звалилися на його в останні роки.

“На мою думку, екс-суддя Зварич не спілкується з пресою, оскільки він тільки недавно звільнився і не бажає переживати повторний стрес, виносячи на публіку якісь заяви. Занадто багато нехорошого вилилося на нього і його сім’ю. Тому така поведінка пояснюється тим, що він хоче відгородитися від проблем, які звалилися на його в останні роки”, – говорить Зубач.

Нагадаємо, кримінальну справу за корупцію відносно Зварича порушили в грудні 2008 року. Під час обшуків у кабінетах і квартирах судді і його колег правоохоронці виявили величезні кошти. У своє виправдання Зварич заявляв, що збирався передати гроші, знайдені в його кабінеті, для церкви, щоб допомогти малозабезпеченим, а гроші, знайдені в кабінетах його колег, нібито призначалися на ремонт приміщення суду, де він працював. Зрештою Зварич оприлюднив версію, що вилучені гроші йому “засіяли”, за що отримав прізвисько “колядник”.

20 вересня 2011р. Оболонський суд Києва засудив його до 10 років позбавлення волі з конфіскацією майна. Він неодноразово, але безуспішно намагався оскаржити вирок суду. Відбував покарання в Менській спеціалізованої колонії для колишніх суддів і правоохоронців. 1 липня 2015 року начальник колонії видав дозвіл Зваричу на проживання разом з членами його сім’ї в смт. Макошине, де розташована установа.

Ігор Зварич написав у в’язниці книги “Mein Kampf in Ukraine”, “Суддя комуніст” і “Суддя націоналіст”.

Завдяки закону “Савченко” Зварич вийшов достроково, адже, враховуючи подвійний термін перебування в СІЗО, він відбув більше 10 років ув’язнення. 20 січня цього року на особистому сайті Зварича з’явилося повідомлення, що екс-суддя вже на свободі.