середу, березня 18

У Тунісі бойовики вчинили напад на будівлю парламенту: є жертви


Принаймні вісім туристів убито, а інших бойовики взяли в заручники в Тунісі під час нападу на будівлю парламенту.

Про це у середу, 18 березня, повідомив прес-секретар міністерства внутрішніх справ країни, передає "РБК-Україна" з посиланням на Reuters.
 Влада Тунісу підтвердила загибель одного з лідерів угруповання "Ансар-аль-Шаріа", пов'язаної з ІД Озброєні чоловіки напали на будівлю парламенту і захопили заручників у будівлі музею "Бардо", розташованій поблизу. Офіційний представник влади повідомив, що сили безпеки оточили двох бойовиків всередині музею.
 Також повідомлялося, що в музеї можуть утримуватися заручники. Як зазначає агентство France-Presse, людей з будинку парламенту було евакуйовано після стрілянини. Влада Тунісу підтвердила загибель одного з лідерів угрупування "Ансар-аль-Шаріа", пов'язаної з ІД Влада Тунісу офіційно підтвердила 18 березня вбивство в Лівії одного з бойовиків терористичного угруповання "Ансар-аль-Шаріа" ("Прихильники шаріату"), передає NEWSru.com. Про загибель Ахмеда Роуссі на прізвисько Туніський Абу Закарія повідомили ЗМІ джерела в міністерстві внутрішніх справ країни. Про ймовірну смерть бойовика вперше стало відомо 15 березня – тоді про це повідомлялося на інтернет-порталах, пов'язаних з "Ісламською державою". Зараз же ці дані підтверджено офіційно.
 За інформацією, яку МВС Тунісу озвучило на закритих слуханнях комітету у справах управління збройних сил у парламенті країни, Руассі був убитий в Лівії 14 березня, неподалік від міста Сирт. Також міністерство відзвітувало про ліквідацію 60 туніських бойовиків у Сирії в період з січня 2015 року, пише Albawabhnews з посиланням на агентство dpa. Роуссі підозрюється в причетності до гучних вбивств двох опозиційних політиків Тунісу - Шокрі Белаїда і Мохаммеда Брахмі в лютому і липні 2013 року відповідно. Їх було вбито з однієї зброї - це дало підстави припускати, що скоїли це одні і ті ж злочинці. Оскільки обидва убитих були різкими критиками влади, опозиція звинуватила у скоєному режим, а в країні почалися масові демонстрації – надто після другого вбивства. Після загибелі Белаїда було розпущено уряд Тунісу і сформований тимчасовий, ну а після вбивства Брахмі у відставку пішов прем'єр-міністр цього тимчасового уряду Алі Лараед, що протримався на своїй посаді лише рік. Влада назвала винним салафітське угруповання "Ансар-аль-Шаріа" і офіційно в серпні 2013 року оголосила його терористичним. Пізніше Рада Безпеки ООН внесла його в свій список терористичних організацій. Про смерть Руассі одним з перших повідомило радіо Jawhara FM, посилаючись на власні джерела.
 Крім цього, радіостанція передавала 15 березня, що частини лівійської армії зайняли місто Сирт, вбивши в сутичці 23 бойовиків ІД, включно з Роуссі. Зазначимо, що дані про перехід Сирта під контроль правоохоронців не були підтверджені - так, 16 березня Reuters повідомляло, що бої все ще тривають. Бойовиків "Ансар-аль-Шаріа" крім усього іншого звинувачують у нападі на американське посольство в Лівії та жорстокому вбивстві посла США Крістофера Стівенса у вересні 2012 року, що викликало обурення світової громадськості.
 В організації цього злочину звинувачувався один з лідерів організації Абу Аяд, з яким у Ахмеда Роуссі були досить близькі стосунки, за спогадами рідних останнього. Що ж стосується зв'язків Роуссі з ІД, то, як пише портал Le Maghreb, членам його сім'ї про це нічого невідомо. Однак вони згадують про дружні стосунки вбитого з Абу Аядом, з яким він тісно зійшовся за чотири роки спільного перебування у в'язниці. Абу Аяд вийшов з ув'язнення в 2011 році (як і Ахмед Роуссі) і тепер, імовірно, перебуває в Лівії, вербуючи бойовиків для "Ісламської держави". Al-Arabiya прямо стверджує, що Роуссі був одним з польових командирів ІД. Телеканал повідомляє, що, за версією туніських правоохоронців. Роуссі також займався вербуванням і тренуванням іноземних бойовиків для ІД.
 Туніська влада заявила, що, крім вбивства Роуссі, знищено чотири бази для тренування бойовиків і перекидання їх до Лівії. "Співробітники служби безпеки та армія заарештували 10 бойовиків, що збиралися проникнути до Лівії для того, щоби битися на боці терористів", - повідомляє МВС Тунісу. Також відомство заарештувало 22 підозрюваних у вербуванні, наводить дані МВС Al-Arabiya. Побоювання влади Тунісу більш ніж обґрунтовані – основну частину всіх арабських бойовиків "Ісламської держави" становлять вихідці з цієї країни. У лютому 2015 року Euronews наводив такі цифри – ще від початку громадянської війни в Сирії понад три тисячі тунісців билося проти режиму Башара Асада. 
 "Туніській владі за останні роки вдалося затримати до дев'яти тисяч осіб, що вирушали до Сирії", - передає телеканал. Згідно з даними ООН, на боці терористів воює близько 7 тисяч громадян Тунісу, пише The News Tribune. Експерти вважають, що крім ідеологічного промивання мізків тунісців, жителів бідної за всіма параметрами країни, заманюють обіцянками швидкого збагачення. Однак багато добровольці досить швидко розчаровуються в "Ісламській державі", але шляху назад вже немає – влада Тунісу не дозволяє джихадистам повернутися додому. У тих, хто втік з ІД, є лише одна можливість – вирушити до Лівії, Іраку та інших країн, де йде війна.

Джерело: http://www.newsru.ua/