понеділок, березня 30

Der Standard. Джордж Сорос: "Україна захищає ЄС від агресії Росії"


Засновник і глава Open Society Foundations Джордж Сорос в інтерв'ю австрійському виданню Der Standard підтримав санкції щодо РФ.
"Вони дуже важливі, - заявив Сорос. - Санкції - це необхідне зло, але їх вже давно недостатньо". 
Тепер санкції лише зміцнюють "міф Путіна про те, що всі фінансові проблеми Росії пов'язані з ворожим ставленням Заходу", і, аби розвіяти цей міф, необхідна фінансова підтримка України, вважає фінансист. Україна "повинна не тільки пережити кризу - вона має процвітати, незважаючи на наявні загрози.
 Тільки тоді росіяни зрозуміють, що в їхніх бідах винна путінська політика, а не Захід". Сорос зазначив, що Україна має величезне значення для ЄС, але багато хто цього не бачить. "Вони вважають Україну фінансовою проблемою і поводяться з нею, як з Грецією. А це неправильно, адже Україна захищає ЄС від російської агресії", - підкреслив інвестор. Сам інвестор заявив, що він готовий інвестувати кошти в Україну за прикладом засновника Microsoft Білла Гейтса, що вклав мільярди доларів у розвиток Африки. 
 "У мене є конкретні інвестиційні ідеї, наприклад, у сільському господарстві або інфраструктурних проектах. Я би вклав 1 млрд доларів. І це повинно принести прибуток. Мій фонд виграє від цього. Але у приватній роботі необхідно сильне політичне керівництво", - додав Сорос. Він вважає, що Захід міг допомогти Україні в плані підвищення її привабливості для інвесторів. Страхування від політичних ризиків є необхідною умовою. Воно може набирати форми проміжного фінансування в ЄС процентних ставок - дуже близьких до нуля. Загальну потребу України з погляду розвитку економіки Сорос оцінює в 50 млрд доларів. 
"Якщо країна отримає ці кошти, вона буде процвітати, що, в свою чергу, мало б позитивний ефект для всього Євросоюзу", - заявив він, додавши, що вважає виживання ЄС сумнівним, оскільки в ньому ніхто більше не відстоює початкові ідеали. "Україна ж захищає європейські кордони і бореться, насамперед, за первинні європейські цінності - правова держава і свободу. Але про це часто забувають".


 Джерело: http://www.newsru.ua/