середу, вересня 2

Боєць-“ангел”, який розбороняв сутички під Радою, розказав, що насправді трапилося у той трагічний день

“Побачивши, що я кричу на провокаторів, один з координаторів став ходити за мною”, – розказав боєць. Журналісти взяли інтерв’ю в українського військового, який намагався 31 серпня на мітингу під Верховною Радою України втихомирити натовп і потрапив в об’єктив відомого фотографа Влада Соделя.
 Героєм виявився 42-річний житель Києва, десантник 95-ї аеромобільної бригади Віталій Шевченко (позивний Коваль), повідомляють  Патріоти України. Військовий розповів виданню Обозреватель, що в юрбі мітингувальників було кілька координаторів у формі, і якби не люди, які намагалися погасити конфлікт, жертв було б в рази більше. “Мені боляче і соромно, що таке могло статися в моєму рідному Києві. Вчора я якраз повернувся з Житомира (місце дислокації 95-ї бригади. – ред.), тому був у формі і з нагородами. Коли їхав у метро, ​​мені подзвонили хлопці з нашої Організації ветеранів АТО Голосіївського району і попросили підійти до Ради, мовляв, там щось намічається.

 Поки я їхав, частина хлопців розійшлися, нас залишилося троє”, – розповів Шевченко. За його словами, військові прийшли до парламенту, щоб зрозуміти суть змін до Конституції, в надії що до людей вийде хтось і нардепів і пояснить, що відбувається. Однак ніхто не вийшов, після чого почалися зіткнення. Десантник висловив жаль, що серед мітингувальників було мало досвідчених військових, які могли вгамувати натовп. Він також розповів про те, що в якийсь момент люди стали розбиватися на невеликі групи, готуючи провокації, і йому довелося силою розштовхувати їх і відкидати один від одного. Шевченко також зауважив, що у “активістів” були свої координатори, які ходили в натовпі і підказували, коли кидати димові шашки, вибухові пакети тощо. “Один з таких координаторів, побачивши, що я кричу на провокаторів, став ходити за мною.
 Це був чоловік з борідкою, на ньому була форма. Мені здається, я навіть бачив його на фотографіях”, – розповів він. Шевченко також підкреслив, що владі потрібно навчитися говорити з народом і пояснювати, які зміни до законів і з якою метою вони приймають. 31 серпня Верховна Рада прийняла законопроект про внесення змін до Конституції України в першому читанні, за який проголосували 265 народних депутатів. Після цього під її стінами почалися зіткнення. Мітингувальники, які виступали проти ухвалення законопроекту, хотіли прорватися в будівлю парламенту, правоохоронці спробували їх відтіснити. Під час зіткнення використовувалися димові шашки, булижники, бруківка і сльозогінний газ. Близько 14.00 біля Ради пролунав вибух. За даними міліції, в бік оточення кинули бойову гранату. Після зіткнень в лікарнях залишається 141 постраждалий, 10 з яких – у важкому стані.

 Троє людей загинули. Підозрюваний у застосуванні бойової гранати був затриманий ще під час зіткнень. За даними міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, він назвався свободівцем, який воює на Донбасі в складі батальйону “Січ”. Аваков звинуватив у події під Радою партію “Свобода” і особисто її лідера Олега Тягнибока. Журналісти зафіксували на камери, як Тягнибок і ще один колишній депутат-свободівець, Юрій Сиротюк, застосовували силу до правоохоронців під парламентом. У відповідь “Свобода” поклала провину за зіткнення на владу і зажадала відставки Авакова.






Джерело: http://patrioty.org.ua/