четвер, вересня 3

Росія заявила про право поширити свою юрисдикцію на південний схід України

У Слідчому комітеті РФ ситуацію на південному сході України назвали геноцидом російськомовного населення та оголосили про поширення Росією «своєї універсальної юрисдикції» та законність кримінального переслідування осіб із числа вищого політичного та військового керівництва України.


Про це заявив голова СК РФ Олександр Бастрикін на нараді з питань протидії порушенням прав цивільного населення південного сходу України», новину повідомляє «Преса України».

«Ситуація, що склалася на південному сході України, говорить сама за себе, тобто, що це ні що інше, як геноцид російськомовного населення. За таких обставин Слідчий комітет не може залишатися осторонь, оскільки ці злочини пов'язані з порушенням загальновизнаних норм і принципів міжнародного права, в тому числі Женевських конвенцій 1949 року, а також міжнародних Мінських зобов'язань, що передбачають відведення з вересня 2014 року важкого озброєння (калібром понад 100 мм) на 15 км від лінії фронту, а також заборону на застосування всіх видів зброї й ведення наступальних дій, тобто носять характер воєнних злочинів проти миру та безпеки людства», - заявив Бастрикін.


За його словами, слідство спільно з представниками інших підрозділів центрального апарату детально опрацювали питання юрисдикції РФ щодо розслідування цих діянь і встановили, що норми міжнародного гуманітарного права дають усі підстави Росії для здійснення своєї універсальної юрисдикції при розслідуванні такої категорії справ.

«Порушення кримінальних справ про геноцид, а також кримінальне переслідування осіб із числа вищого політичного й військового керівництва України з боку Слідчого комітету Російської Федерації є законним і обґрунтованим як із точки зору російського законодавства (ч. 3 ст. 12 КК РФ), так і з точки зору норм міжнародного права», - запевнив голова СК РФ.

Також Бастрикін стверджує, що злочини підтверджуються сукупністю зібраних у кримінальній справі доказів: показань свідків і потерпілих із числа осіб, які проживали на території Донецької та Луганської областей і вимушено залишили територію України; протоколами огляду трупів; висновками судових експертиз; іншими доказами, наявними в матеріалах кримінальної справи, а також результатами оперативно-розшукової діяльності.





Джерело: http://uapress.info/uk/