четвер, листопада 12

Боєць ДУК ПС Олена Білозерська розповіла подробиці відставки Яроша

Які причини призвели до того, що між вищим керівництвом найбільш патріотичної української організації «Правий сектор» сталося зіткнення думок, що призвело до написання лідером «ПС» Дмитром Ярошом заяви про відставку. 

Подробиці події описує у соцмережі близький друг і соратник Яроша боєць ДУК «Правий сектор» Олена Білозерська, новину передає «Преса України».


«Національно-визвольний рух «Правий сектор» включає в себе політичну партію «Правий сектор» і військове крило - ДУК.


Функції Проводу НВР ПС досі виконував Провід партії, обраний на спільному з'їзді. На конференції активу НВР «Правий сектор» 8 листопада, після якої Д. Ярош написав заяву про відставку, відбулося наступне. Конференція була організована частиною членів Проводу, які виступають за перехід НВР ПС на жорсткий революційний шлях. Це не означає негайний штурм адмінбудівель, але означає відкрите визнання «Правим сектором» чинної влади нелегітимною, а сам рух ПС - єдиним легітимним представником інтересів української нації», - пише Білозерська. 

Боєць вважає, що перехід до радикальних дій є сьогодні для України «не на часі». 

У «Правому секторі» немає жодного бійця або активіста, який добре ставився  б до нинішньої влади і не мріяв би про її усунення. Але особисто я вважаю такі декларації передчасними і шкідливими. Тому що, по-перше, не можна викликати противника на бій, не підготувавшись і не маючи достатньо сил для перемоги, тому що його перший удар може бути нищівним. По-друге, така позиція могла б виставити нас демагогами, по-народному – «балаболами». Уявіть ситуацію: відбувається арешт відомого «правосєка», і рух, зробивши амбітні заяви і маючи в своєму складі збройних бійців, не звільняє відразу ж побратима силовим шляхом і не розстрілює прокурора чи суддю, котрі його посадили. Хто буде поважати нас після цього?», - запитує вона.

Також Білозерська переконана, що заяви про повалення «нелегітимної влади» - «доречні тільки для підпільної організації». При цьому вона визнає, що «підпільна боротьба - це теж один з шляхів», проте під час «конференції нічого про такі наміри (всіх членів організації – ред.) не згадувалося». Більш того, участників зустрічі свідомо ввели в оману, повідомивши, що прийняті рішення будуть надалі затверджуватися самим Ярошем.

«Також на конференції було обрано провід Руху на чолі з Дмитром Ярошем, до якого, крім Керівника, увійшли ті кілька членів Проводу, які є прихильниками вищезазначеного шляху. Чинний склад цього Проводу, згідно з задумом організаторів, є тепер виключно партійним і підпорядковується обраному проводу НВР. Учасники конференції проголосували за ці рішення, тому що їм пояснили, що проведення конференції схвалено Провідником, а всі ухвалені на ньому рішення носять рекомендаційний характер та до затвердження Провідником дії не наберуть», – пояснила доброволець.

Як з'ясувалося, Дмитро Ярош знав і схвалив проведення конференції, адже очікував, що учасники напрацюють робочі матеріали для майбутнього загального з'їзду організації. 

«Він мав іншу думку, ніж її організатори, але не став втручатися, щоб не нав'язувати людям свій погляд і дати їм вільно висловитися. Він на конференцію не з'явився, але надіслав листа, в якому висловив своє бачення подальшого розвитку руху і пропозиції щодо складу Проводу. Обидві його рекомендації організаторами конференції були проігноровані, хоча всі, крім одного, учасники висловили Ярошу повну довіру і підтримку. Натомість на офіційному сайті НВР ПС з'явилося повідомлення про підсумки конференції з оголошенням в ньому склад нового проводу (не затверджений ніким - ні загальним з'їздом, ні Провідником). Де-факто, організатори поставили перед Д. Ярошем вимогу - відтепер тільки їх він повинен представляти, тільки їх позицію висловлювати», - розповіла подробиці події боєць.

Також вона звертає увагу, що найбільш «революційна» частина «ПС» досить лояльно ставиться до діяльності, близькою до криміналу. За її словами, це «допомагає вирішувати нагальні проблеми, але шкодить репутації Руху в цілому». Таку позицію категорично не підтримує Ярош, а разом з ним і значна частина організації, яка побувала на передовій. 



«Ці події, на мою думку, і спричинили заяву Дмитра Яроша про складання з себе повноважень Керівника НВР ПС. Вважаю, що він просто не хоче ні на кого тиснути, хоче, щоб люди самі визначалися. Ця заява ніяк не пов'язана з політсилою «Укроп» або іншими політсилами. Також вона ніяк не пов'язана з подальшими політичними планами Дмитра Анатолійовича. Всі питають про «розкол». Зараз ніякого розколу в ПС немає. Обидва бойових батальйони, медичний батальйон «Госпітальєри» і кілька партійних осередків вже оголосили, що єдиним своїм Провідником вважають Дмитра Яроша та відставки його не приймають», - пише Білозерська. 

Резюмуючи вищесказане, вона зазначає, що «єдиним своїм Провідником вважаю Дмитра Яроша. Буду виконувати лише його розпорядження, а при його відсутності - розпорядження заступника керівника партії друга Богеми». Також вона категорично заявляє, що «якщо з часом членству не вдасться переконати Дмитра Яроша повернутися - я більше не пов'язую своє майбутнє з «Правим сектором»».

Раніше ми повідомляли: Ярош відмовився від посади Провідника «Правого сектора» через те, що не вважав придатним у цих умовах для України зміну правлячої влади насильницьким революційним шляхом.