пʼятницю, грудня 18

Експерт розповів, що чекає економіку України у наступному році

Політичні скандали та взаємна ворожнеча погіршують імідж України та відповідно економічну ситуацію у державі. Розвал коаліції та перевибори викликають негативну реакцію у міжнародних партнерів.



Відповідну думку висловив експерт у сфері економіки Андрій Федотов. Новину передає «Преса України».



«Напруження в політичних претензіях і взаємній ворожнечі - це удар, насамперед, по іміджу нашої країни, а, отже, і національній валюті», - написав експерт. 

За його словами, неважко здогадатися, якою буде реакція міжнародних партнерів України, якщо президент Петро Порошенко не зможе утримати коаліцію разом та оголосить про перевибори.

Федотов вказав на два головні фактори, які за минулий тиждень значно вплинули на макроекономічну політику України. Це визнання МВФ російського боргу України суверенним та рішення Федрезерву США про підвищення облікової ставки.

Перша подія на практиці означає, що МВФ продовжуватиме співпрацю з Україною у випадку відмови від виплати боргу РФ. З іншої сторони це визнання невигідне для українського уряду, оскільки дає Росії перевагу у міжнародних судах, куди вона уже погрожує подати позов.

Щодо другого фактору, то він певною мірою вплине на міжнародний баланс валют: долар зростатиме, у той час як інші валюти, зокрема ті, які зав’язані на продажу нафти, будуть опускатися. 

«Ці фактори - досить непроста платформа для розвитку економіки. Гривня може стрибати, інвестори можуть теж по-різному реагувати на майбутню поведінку глобальних ринків», - вважає експерт.

Федотов підкреслив, що Україні потрібна професійна влада, і якщо перевибори здатні створити більш стабільну політичну реальність, то їх потрібно проводити. У протилежному випадку залишається сподіватися, що Порошенко та Яценюк витягнуть уроки із ситуації, що склалася.



«Може виявитися, що Європі буде не до України, якщо хвиля світової кризи все-таки почнеться. Тоді нам залишиться сподіватися тільки на самих себе», - підсумував він. 

Джерело: http://uapress.info/uk/