середу, грудня 16

Пукач заявив, що вбивство Гонгадзе було ненавмисним

Екс- генерал МВС Олексій Пукач кардинально змінив свої свідчення під час засідання Апеляційного суду Києва порівняно з тими, що він давав на досудовому слідстві у справі про вбивство Георгія Гонгадзе. 

За його словами, вбивство журналіста не було умисним, а з необережності. На слідстві він повідомив невірні дані, так як на нього чинився сильний тиск з боку спецслужб і політичних функціонерів.


"Георгій Гонгадзе перебував в оперативній розробці, так як був тісно пов'язаний з кримінальними структурами Павла Лазаренка і спецслужби були обізнані про його участь у низці злочинів.


Гонгадзе повинен був здійснювати координацію двох злочинних груп, які готували викрадення футболіста Андрія Шевченка з метою отримання викупу, однак цей злочин спецслужбам вдалося запобігти", - заявив колишній генерал МВС.

У своїх свідченнях Пукач також натякає на зв'язок Гонгадзе з однією з іноземних розвідок.

Окрім того, він переконує, що в день вбивстава журналіста, йому було поставлено завдання налякати Гонгадзе і змусити його співпрацювати зі спецслужбами, щоб з його допомогою розкрити "організоване злочинне угруповання чи шпигунську мережу". 

"Дане завдання було поставлено мені міністром внутрішніх справ Юрієм Кравченком при особистій зустрічі. Для виконання завдання Гонгадзе був вивезений за місто, де й повинен був погодитися на співпрацю", - стверджує Пукач.

При цьому, екс-генерал МВС наголошує, що він не душив Гонгадзе, журналіст помер від удару ногою, отриманого від Олександра Поповича, після чого тіло було спалено, щоб приховати вбивство. 

Зі слів Пукача, тодішній глава АП Володимир Литвин знав про те, що сталося і зустрівся з ним і Кравченко на наступний день після вбивства.



Нагадаємо, раніше повідомлялось, генеральний прокурор України Віктор Шокін заявив, що його відомство наближається до завершення розслідування вбивства українського журналіста Георгія Гонгадзе. 




Джерело: http://uapress.info/uk/