середу, грудня 16

«Зазіхання» України на об’єкти «Чорноморнафтогазу» блокуватиме військове судно ФСБ РФ

У водах Чорного моря виникла суперечка між українською і російською стороною навколо бурової установки «Таврида», яка розташувалася в Одеському родовищі і видобуває газ для Криму. 

Військові кораблі України, за версією російських ЗМІ, оточили «Тавриду», перешкоджаючи її роботі і аргументуючи тим, що вона не має права видобувати газ в цьому секторі. У відповідь ФСБ РФ направило свій військовий корабель для «захисту» «Тавриди».


Новину повідомляють російські ЗМІ, передає «Преса України».



Вранці 15 грудня корабель Держприкордонслужби України підійшов до об'єкта «Чорноморнафтогазу» - самопідйомної плавучої бурової установки (СПБУ) «Таврида». У прикордонуправлінні ФСБ журналістам розповіли, що капітан українського судна зв'язався по радіостанції в «Тавридою» і зажадав пояснити мету знаходження СПБУ в цьому районі, а також список складу екіпажу.

СПБУ «Таврида» відмовилися надати цю інформацію. Після цього українські прикордонники на судні попливли в Голіцинське газоконденсатне родовище, де здійснили фото- і відеозйомку об'єктів «Чорноморнафтогазу».

«Для забезпечення безпеки судокоманди  «Тавриди», а також захисту та охорони економічних інтересів Російської Федерації, в даний район був направлений прикордонний сторожовий корабель 2 рангу «Аметист» Прикордонного управління ФСБ Росії по Республіці Крим. Прибувши в район Одеського та Голіцинського родовищ, «Аметист» виявив поруч з СПБУ два військові кораблі ВМС України», - заявили в прикордонуправлінні ФСБ РФ.

Що трапилося далі, не повідомляється. Однак тепер російські бурові установки в вище згаданих родовищах охоронятиме «Аметист». Мета - забезпечення «економічних та інших законних інтересів РФ». 



Нагадаємо, Росія встановлює нафтовидобувну платформу «Таврида» в морській економічній зоні України. Офіційної реакції української влади на дії російської сторони немає. Про це повідомив прес-секретар Державної прикордонної служби України Олег Слободян.




Джерело: http://uapress.info/uk/