четвер, грудня 17

Керівник «Львівської майстерні шоколаду» назвав справжні причини закриття магазину у Донецьку

Керівництво мережі магазинів «Львівська майстерня шоколаду» сьогодні, 17 грудня, озвучило офіційну позицію щодо закриття магазину у окупованому Донецьку. Про це один із засновників холдингу «Holding of emotions !FEST» Андрій Худо написав у соціальній мережі. 


Бізнес в окупованому Донецьку українською мовою, на українському ПП, без рублів та оплати терористам, не має шансів. Про відсутність будь-яких  перспектив роботи у окупованому місті, та про утиски з боку російських ставлеників при владі написав Худо.


Він має надії на те, що майстерня шоколаду закриває свою кав'ярню в Донецьку не надовго.

«Ми працювали до цього часу на українському ПП та сплачували податки в Україні, ми не перереєстровували підприємство за вимогою терористів;
Майстерня виконувала усі вимоги франшизи: музичний плейлист, спілкування українською мовою - все було так, як воно є у Львові. В майстерні не було цінників в рублях, до останніх днів ми розраховували гостей лише українською гривнею (попри те, що всі решта франчайзингові формати в Донецьку вже давно працюють в рублях). Ми не платили податків та хабарів місцевим окупаційним владам. Ми свідомі того, що певна «лояльність» до нас використовувалась окупаційною владою як ознака їхньої нібито демократичності. Ми доправляли шоколад зі Львова до Дніпропетровська, звідки наш партнер забирав продукцію та віддавав перевізникам, які, в свою чергу, перевозили до Донецька. Тонни зіпсованої продукції, постійні ризики, надходження маленькими частинами - це реалії «бізнесових» буднів», - пояснив Худо.

Також Андрій Худо пригадав найстрашніші, на його думку, моменти із «життя майстерні» за період окупації Донецька. 

«Ми не мали досвіду війни. Ми ніколи не потрапляли під окупацію. Нам не раз було страшно. Коли лунали вибухи та обстріли ми разом із гостями сходили в підвал та чекали. Ми тамували подих, коли мами із маленькими дітьми виганяли з закладу людей зі зброєю. Два роки як в клітці з тигром, ні відвернутися, ні поспати, цінуєш кожен день і надієшся. Але ми і сьогодні переконані, що вчинили правильно. І вже зараз ми можемо сказати - останній простір України в окупованому Донецьку перестав існувати», - резюмував Худо. 

Ці два роки назавжди залишаться в наших серцях та українській історії, як приклад безпрецедентного існування бізнесу, який побудований на цінностях, вважає Худо. 

Варто відзначити, що більшість жителів окупованого Донецька й досі шоковані такою звісткою. Судячи із коментарів у соціальних мережах, люди любили цей заклад за його «стійку українську позицію, приємні ціни та класну атмосферу».



Нагадаємо, в Донецьку персонал кафе «Львівська майстерня шоколаду» відмовився обслуговувати Ігоря Мартинова - проголошеного бойовиками «ДНР» мера міста. Мартинов прийшов до закладу з російськими тележурналістами, щоб зняти постановочний сюжет про безпечне функціонування українського кафе в Донецьку. Про це 10 грудня у соцмережі повідомив журналіст Денис Казанський. Вже на той момент Казанський заговорив про ймовірне закриття закладу. До того моменту, як відомо, майстерню не чіпали з політичних мотивів.

Джерело: http://uapress.info/uk/