вівторок, червня 21

У МЗС РФ передрекли Україні ядерні інциденти

Українські атомні електростанції не зможуть нормально працювати на американському паливі, яким хочуть замінити російське. Можуть виникнути ядерні інциденти, попередив представник МЗС РФ Михайло Ульянов.



Новину повідомляє «Преса України».

Україна вперше почала використовувати не російське паливо ТВЗ-WR виробництва американської компанії Westinghouse. Перші паливні касети були завантажені в зону реактора на Запорізькій АЕС.

У Росії висловили сумнів в тому, що українські АЕС зможуть нормально працювати на такому паливі, адже будувалися вони ще за часів Радянського Союзу. Таку думку висловив директор департаменту з питань нерозповсюдження та контролю над озброєннями МЗС Росії Михайло Ульянов.

«Як ми не раз підкреслювали, на сьогоднішній день зберігаються обґрунтовані сумніви в тому, чи можуть іноземні виробники, включаючи Westinghouse, зробити таке паливо, яке працювало б на реакторах радянської/російської конструкції без інцидентів», - сказав він.

Він також стверджує, що на АЕС, побудовані в СРСР, в тому числі українські, вже пробували завантажувати американські паливні касети. І нерідко подібні спроби закінчувалися «позаштатними ситуаціями».