суботу, липня 23

Росія б'є на сполох в ООН через «наступ ЗСУ»

Представник Російської Федерації в ООН Віталій Чуркін направив листа голові Радбезу ООН Коро Бешо з проханням вчинити тиск на Київ у зв'язку з ескалацією на Донбасі. Він заявив, що ЗСУ почали потужно обстрілювати мирні будинки і готуються до наступу.
Новину повідомляє «Преса України». Сообщает http://uapress.info/

«Ситуація на південному сході України викликає стурбованість. З боку українських збройних сил (ЗСУ) та націоналістичних нерегулярних формувань різко почастішали обстріли населених пунктів під контролем ополчення Донбасу», - пише Чуркін в своєму листі.

Він наводить як приклад наслідки обстрілів мирних населених пунктів на окупованих територіях і перераховує жертв і руйнування. При цьому стверджує, що за даними СММ 70% вогневих атак фіксуються з боку, де дислокуються українські війська. Постпред РФ вказав також на польоти української військової авіації поблизу лінії розмежування і переміщення військової техніки.

«Послідовність подій легко простежується. З кінця минулого року Київ узяв курс на нагнітання напруженості, поставивши хрест на узгодженому перемир'ю в зв'язку з новим навчальним роком. Почалось повзуче захоплення нейтральної смуги і розташованих там населених пунктів - Широкине, Павлопіль, Харчовик й ін. Навесні українські позиції в декількох місцях просувалися вперед. Це стало причиною загострення в районі Ясинуватої-Авдіївки, близько Оленівки, де в квітні був обстріляний пропускний пункт і загинули мирні громадяни», - звернув увагу Чуркін.

За його словами, Київ демонструє ігнорування Мінських домовленостей. Українське керівництво не має наміру домовлятися і провокує загострення в своїх інтересах. Однак Росія як сторона переговорного процесу дотримується позиції переговорів, а не військового вирішення конфлікту.

«У наявності всі симптоми того, що українськими військовими готується силова операція. І лист постпреда України в ООН від 19 липня 2016 року це тільки підтверджує. Ми категорично відкидаємо спробу говорити мовою погроз, про яку йдеться в листі. Саме таке безглуздя і призвело до нинішнього стану речей. Не можна допустити переростання українських військових провокацій на південному сході в повномасштабні бойові дії по всій лінії «фронту». Рецидив війни може поховати процес мирного врегулювання. У зв'язку з цим закликаємо всіх міжнародних партнерів вплинути на Київ, щоб не допустити такого згубного розвитку подій», - закликав Чуркін. 

Тим часом українські військові, які знаходяться безпосередньо на передовій, зі свого боку теж б'ють на сполох. Кажуть, що почастішали інтенсивні артилерійські удари бойовиків. Противник практично не дає їм передиху і нарощує кількість бронетехніки і особового складу поблизу лінії розмежування, що, на їхню думку, свідчить про можливий швидкий початок повномасштабних боїв.