пʼятницю, липня 22

Експерт: роздутість та дублювання – основні проблеми уряду В.Гройсмана

За словами Тараса Чорновола, в існуючому уряді Україні існує є дві проблеми — він завеликий і є дублювання обо’язків, але Прем’єр-міністру Володимиру Гройсману це вдається “розрулювати”.
Хоча ззовні він спокійний, але вміє на своєму наполягати, витискати, бо має управлінську жилку ще з Вінницької мерії. Повідомляє http://www.unn.com.ua/
КИЇВ. 22 липня. УНН. Володимир Гройсман показав себе, вже коли формувався уряд. Для деяких людей, які звикли жити за примітивними схемами, — “зрада” або “перемога”, було шоком, коли, він почав показувати характер і відмовився очолювати уряд, якщо не підуть назустріч у кадрових питаннях. І таким чином йому вдалося досить серйозно багато чого змінити. Таку думку в коментарі УНН висловив політичний аналітик та депутат ВР попередніх скликань Тарас Чорновіл.
“Треба розуміти, коли ми говоримо про кадрову політику, що кадри і уряд формуються не прем’єром, а коаліцією. І в тій коаліції були досить активними ті люди, проти яких збунтувалася вся українська еліта і населення, основні політичні сили, та сама БПП”, — розповів Т.Чорновіл.
Він зазначив, що, зважаючи на те, що в уряді є представники партій, які є членами коаліції, тому довелося піти на зустріч і змиритися з багатьма людьми, яких В.Гройман, напевно б, не особливо хотів. Через те в цьому уряді виникли проблеми. Перша — це роздутість. Уряд має занадто велику кількість міністерств і віце-прем’єр-міністрів і це ускладнює управління.
“Ми бачимо просто елементарні ситуації. Йдучи на зустріч „УДАРу“, довелося зберегти на своїй посаді віце-премєра Павла Розенка. Паралельно з тим, оскільки соціальна політика є те, з чим доведеться звітувати В.Гройсману найближчим часом, і де йому треба точно знати, що він контролює ситуацію, він ввів окрему посаду міністра. Колись П.Розенко був віце-прем’єр-міністром, а тепер він віце-прем’єр, а є ще міністр — А.Рева. От вже є певне дублювання і воно в чомусь шкодить, один одному вже десь ставлять палиці в колеса”, — сказав Т.Чорновіл.
Він додав, що подібна ситуація склалася у Міністерстві культури, бо крім міністра ще є віце-прем’єр з питань культури, бо у “Народному фронті” поставили ультиматум, що колишній міністр культури В.Кириленко має бути прилаштований.
“От ми маємо знову певний абсурд, коли Євген Нищук, якого ми знаємо як людину достатньо порядну і пасіонарну, яка бажає щось зробити. Натомість його постійно гальмує людина з глибокого минулого, хоча достатньо молода за віком, але повністю просякнута нафталіном, — Вячеслав Кириленко, який часто багато в чому просто перешкоджає. От ми маємо ті проблеми, які виникли внаслідок того, що уряд коаліційний, в якому мають бути представленими всі”, — розповів він.
Експерт додав, що свого часу, коли ще був депутатом він зустрічався з прем’єр-міністром Норвегії і той нарікав, що коаліція йому дуже нашкодила. Він сказав, що коаліція його примусила сформувати уряд, де неможливо працювати, оскільки в ньому аж 10 людей.
“От уявляєте в уряді (Норвегії — ред.) 10 людей, а в нас — 28. В уряді Швейцарії, по-моєму, сім чи вісім людей. Оце є нормальний склад Кабінету міністрів для динамічної країни, яка розвивається, тому це проблема, але це не проблема В.Гройсмана. Це проблема та, що певні політичні групи, які були в меншості, але з дуже великими амбіціями використовували те, що називається „золота акція“. Якби це була чиста 100% команда зібрана В.Гройсманом і просто узгоджена членами коаліції, я думаю, що це було б дещо краще. Але, на мою думку, що їм все ж таки вдається справлятися, поки що негативу я не бачу”, — підсумував експерт.
Нагадаємо, 14 квітня Верховна Рада призначила В.Гройсмана Прем’єр-міністром України і дала згоду на відставку Кабміну А.Яценюка.
При цьому, за призначення В.Гройсмана прем’єр-міністром України проголосували лише 206 депутатів з парламентських фракцій “БПП” і “Народного фронту”.