четвер, липня 28

Дональд Трамп і "українське питання": чому кандидат в президенти США не хоче дати Україні зброю

Вчора на з’їзді Республіканської партії Дональд Трамп офіційно став кандидатом в президенти США. На самому з’їзді неодноразово піднімалося питання співвідносин з Україною, в тому числі надання летальної зброї.


Щодо самого висунення кандидата, то не було ніяких несподіванок. Повідомляє http://24tv.ua/ Окрім штатів Огайо, який не захотів віддавати свої голоси, та Аляска, яка попросила про перерахунок. Присутнім сподобався виступ його сина – Еріка Трампа.Несподівано потужно пролунало "українське питання". Це сталося після того, як під час засідання спеціального комітету з питань платформи поміняли формулювання щодо України.
Це питання надавалося великою українською громадою, підтримувалося багатьма людьми.

Кандидат з Техасу Дайян Дермон розповіла, що під час засідання підкомітету з питань оборони і воєнної сили, вона також запропонувала пропозицію про надання Україні летальної зброї. Однак представники від Пола Манафорта відклали вбік цю пропозицію. Але коли вона нагадала, відбулась невелика дискусія, і вони запропонували виключити з платформи партії формулювання щодо надання Україні летальної зброї. Їх підтримав представник від спікера Конгресу Пола Райяна.

На питання до Пола Манафорта, чи дійсно ця ситуація сталась, він не став відповідати на питання.

Але це питання пішло на користь Україні, переконаний посол України в США Валерій Чалий, який також перебуває на з’їзді.

Той документ, який направляла велика українська діаспора, Український конгресовий комітет Америки для платформи, і те, що було прийнято – це було змінено людьми, які займаються безпосередньо кампанією – керівниками кампанії Трампа, а не тими, хто аналізує зовнішню політику і безпеку,
– розповів Валерій Чалий.

Вчора в Клівленді відбулося засідання, організоване Міжнародним республіканським інститутом, де говорили про зовнішню політику, і де лунала тема України. Зокрема губернатор штату Огайо Джон Кессік, який останнім вийшов з перегонів, вщент розкритикував платформу Республіканської партії щодо України. Він сказав, що допоки він дихає, він буде боротися за надання Україні летальної зброї. І що платформа Республіканської партії грає на руку Путіну.

Ця ситуація не пройшла повз звичайних кандидатів.

В основному, позиція кампанії Трампа була в точку. Окрім одного дивного питання – це Україна. Я не розумію, чому зі всіма цими розмовами про сильну безпеку, які ми чуємо від Трампа та його людей, він буде виступати проти надання Україні зброї щоб захистити свій народ,
– зазначив делегат Республіканської партії Рендал Данніг.

Темою сьогоднішнього вечора знову буде політика, де може пролунати питання України.