четвер, травня 21

Загинув командир батальйону “Луганськ-1”


У Луганській області в селі Трьохізбенка під час патрулювання загинув полковник поліції Сергій Губанов, ще троє правоохоронців отримали поранення.

Трагедія трапилася в результаті вибуху невідомого пристрою на околиці села, повідомив глава департаменту комунікацій МВС України Артем Шевченко в Facebook.


Губанов помер в лікарні. Про стан інших поранених поліцейських наразі невідомо.

Губанов був командиром батальйону “Луганськ-1”.



Як уточнила колега загиблого Тетяна Погукай, Губанов отримав осколкове поранення. Трагедія сталася близько 21:30. Пораненим бійцям надають допомогу медики військового шпиталю.

«Луганськ-1» – поліцейський підрозділ, що несе службу на передовій та патрулює населені пункти вздовж лінії розмежування. Його завданнями є виявлення ворожих диверсійно-розвідувальних груп і припинення спроб контрабанди на окуповану територію. Батальйон «Луганськ-1» був створений у травні 2014 року.
Раніше повідомлялось, що у зоні бойових дій на Донбасі 20 травня бойовики 14 разів порушили режим “тиші”. Поранення отримали два українських військових.
Нагадуємо: вже шостий рік триває Російсько-українська війна — пряме та опосередковане застосування збройної сили Російською Федерацією проти суверенітету та територіальної цілісності України. Внаслідок агресії народ України втратив понад 13 тис. осіб убитими, налічується близько 70 000 поранених та покалічених (силовиків і цивільних українців), майже 1,8 млн чоловік стали вимушеними переселенцями.

Загальна площа окупованих територій 47 000 кв.км. – 12,8% території України. Захоплені росіянами території співвимірні з територіями таких європейських країн як Швейцарія – 41 290 кв.км, Нідерланди – 41 526 кв.км, Данія – 43 094 кв.км, Естонія – 45 226 кв.км.
Захоплення російськими спецпризначенцями ураїнської військової частини в м.Бельбек, АР Крим, Україна, лютий 2014 року

Складовими (етапами) російської збройної агресії проти України, що розпочалася 2014 року, є:
Захоплення Криму Росією у лютому-березні 2014 року (з подальшим початком тимчасової анексії півострова Росією 18.03.2014)
Війна на сході України (на Донбасі) з квітня 2014 року, яка розпочалась зі створення під прикриттям «народних» виступів спецслужбами РФ так званих Донецької та Луганської«народних республік»

27 січня 2015 року Верховна Рада України визнала Російську Федерацію агресором.
Попри численні факти участі Збройних сил РФ та докази причетності Росії до війни, офіційно Росія не визнає факту свого вторгнення в Україну, тому з українського боку війна розглядається як неоголошена.Ряд українських політиків називає війну на сході України «гібридною війною» Росії проти України. Юридично на сході України триває Антитерористична операція, яка з 2018 року має назву Операція Об’єднаних Сил. Російська влада неодноразово заявляла про своє несприйняття Антитерористичної операції й вимагала її припинення та початку переговорів з бойовиками.

Бойові дії війни на Донбасі почалися із захоплення 12 квітня 2014 року російськими загонами, керованими офіцерами спецслужб РФ, українських міст — Слов’янська, Краматорська і Дружківки, де захопленою у відділках МВС зброєю російські диверсанти озброїли місцевих колаборантів і прийняли до своїх лав.

В умовах неспротиву місцевих силових структур України, а іноді й відкритої співпраці, невеликі штурмові загони російських диверсантів в наступні дні взяли під контроль Горлівку та інші міста Донеччини і Луганщини. 13 квітня 2014 року, у відповідь на вторгнення диверсійних загонів, в.о. президента України Олександр Турчинов оголосив про початок Антитерористичної операції.

Станом на травень 2020 року бойові дії продовжуються.