суботу, травня 9

Швидше літо, ніж весна! Синоптики здивували прогнозом на травень 2020!


За словами директора Укргідрометцентру Миколи Кульбіди, в першій половині травня в більшості областей України, а в другій половині місяця – в північних, центральних, східних областях і в Карпатах можливі заморозки на поверхні грунту, місцями і в повітрі, пише Главред.



“Стійкий перехід середньодобової температури повітря через + 15 градусів, що є кліматичним показником початку літа, відбувається на Закарпатті та в південних регіонах країни в першій половині травня, на решті території – у другій половині травня. Нині в травні середня місячна температура передбачається 15-18 градусів тепла, в гірських районах 11-13 градусів тепла, що на 1-1,5 градуса вище середніх значень за базовий 30-річний період спостережень (1981-2010 рр). Місячна кількість опадів очікується 34-77 мм, в Карпатах 95 120 мм, що в межах (80-100%) середніх з аченій за базовий період “, – повідомив синоптик Сегодня.

У свою чергу завідувач відділом прикладної метеорології і кліматології Українського гідрометеорологічного інституту ГосЧС і НАН України Віра Балабух стверджує, що травень буде теплим і з кількістю опадів близьким до норм – це 60-80 мм в більшості регіонів.

“Але картина по регіонах виявиться різною: на півдні можливий недолік дощів, а на півночі і в Карпатах – надлишок. Погода весь місяць очікується нестійкою через декількох циклонів, які стануть переміщатися по території України і принесуть грози, шквали. Але ці циклони невеликі , тому очікувати, що дощі пройдуть скрізь, не доводиться “.

За її оцінкою, в травні погода буде більш річної, ніж весняної, тобто середньодобова температура перевищить 15 градусів тепла. Днем максимальна температура перейде за 25 градусів тепла, ночі теж виявляться досить теплими, вище +10 градусів. Але травень – примхливий місяць, тому зберігається невелика ймовірність нічних заморозків.

Джерело