середу, травня 20

Дістало. Естонія відгородиться від Росії парканом висотою 2,5 метра


В Естонії стартує перший етап зведення кордону з Росією. Буде завершено будівництво паркану заввишки 2,5 метра на протязі близько 90 кілометрів, а також побудована інфраструктура на відрізку кордону від точки з’єднання кордонів Латвії, Росії та Естонії до села цереб, передає ERR.

За словами естонського міністра внутрішніх справ березні Хельме, це «ту ділянку, через який найбільше ведуться контрабандистські справи». Він додав, що працювати будівельникам доведеться в непростих умовах, так як місцями кордон проходить по болотистих ділянок.

Договір про будівництво підписано департаментом поліції і прикордонної охорони Естонії, фірмами Merko Ehitus і GRK Infra.

Перший етап обійдеться майже в 20 млн євро. Роботи на першому етапі планується закінчити за три роки, уточнює Postimees.

Відзначимо, між Естонією і Росією немає договору про кордон. Його країни підписували в 2005 і 2014 році, але до цих пір не ратифікували.


За версією російської влади, в 1940 році Естонія добровільно вступила до складу Радянського Союзу, і на цьому Тартуський мирний договір припинив свою дію.

“Входження дійсно було мирним – в тому сенсі, що військових зіткнень не відбувалося, – зазначає головний науковий співробітник інституту загальної історії РАН, професор РДГУ Олександр Шубін. – В російських керівних колах нагадують, що входження було оформлено офіційними рішеннями естонської влади”.
Згідно з позицією естонської влади, Тартуський мирний договір – не просто документ про кордон. Це свого роду “свідоцтво про народження” Естонської Республіки.

“Росія може вважати, що Естонія втратила незалежність в 1940 році, а відновила незалежність Естонія – нова держава”, – говорить професор історії новітнього часу з Тартуського університету Ееро Медіяйнен.
За словами історика, для Естонії неприпустимо, щоб її сприймали як країну, яка виникла тільки в 1991 році після розпаду Радянського Союзу.


Історик підкреслює, що це викликає в Естонії великі побоювання з приводу подальших зовнішньополітичних планів Москви. Ці побоювання вже зокрема висловлювали в Департаменті зовнішньої розвідки Естонії, назвавши Росію єдиною загрозою суверенітету країни.