суботу, березня 21

Німеччина закликає G7 виділити 165 мільйонів євро на новий саркофаг для ЧАЕС


Для будівництва нового захисного саркофагу на четвертому блоці Чорнобильської АЕС країни Великої сімки мають виділити 165 мільйонів євро. 

Про це заявив статс-секретар федерального Міністерства захисту довколишнього середовища ФРН Йохен Фласберт, повідомляє 21 березня 2015 року "Німецька хвиля".
 "Вважаю, що для клубу економічно найсильніших країн світу така сума не становить проблеми", - підкреслив Фласберт. Нині для завершення будівництва саркофагу бракує 615 мільйонів євро, при цьому ЄБРР має виділити 350 мільйонів євро, а також додатково надати гарантію на 100 мільйонів євро.
 Про свій намір долучитися до фінансування будівництва оголосила також і Росія, зазначається у повідомленні. Тож перед Великою сімкою постала задача зібрати 165 мільйонів євро. Якщо фінансування проекту буде зірване, це буде "жалюгідним сигналом для міжнародної спільноти", підкреслив Фласберт. Нагадаємо, що арку нового безпечного конфайнменту над четвертим енергоблоком почали будувати в квітні 2012 року.
 Захисна споруда складатиметься з комплексу технологічного обладнання для вилучення зі зруйнованого четвертого енергоблоку ЧАЕС матеріалів, які містять ядерне паливо, та їх кондиціювання з подальшим безпечним зберіганняь.



 Джерело: http://www.newsru.ua/