суботу, травня 30

Катастрофою літака Качинського у Смоленську зайнялася прокуратура ФРН


Поляки та німці жадають переконатися, чи не був літак знищеним внаслідок діяльности російських спецслужб.

Польський інформаційний портал W Polityce повідомив про новий розвиток подій навколо російського теракту під Смоленськом 10 квітня 2010 року, передають Патріоти України. “Німецька прокуратура приступила до процедури експертизи по з’ясуванню, був чи не був у Смоленську теракт 10/04! Це процедура була викликана інформацією, що в розпорядженні БНД знаходиться доповідь про вибух на борту Туполєва.
 В офіційному листі прокуратури адвокату Стефану Хамбур, який представляє кілька сімей жертв Смоленська, говориться, що прокуратура почала так звану спостережну процедуру (Beobachtungsvorgang). Це відповідає за польським законодавством перевірці, яка повинна ініціювати попереднє розслідування. Ця процедура застосовується німецькою владою з недавнього часу при розслідуванні скандалу про телефонну зломі, коли втікач із NSA (Агентства національної безпеки США) Едвард Сноуден показав, що агентство прослуховує, серед іншого, телефон канцлера Ангели Меркель.
 Спостережна процедура призначена для перевірки правильності підозри, і прокурори можуть використовувати для неї всі необхідні слідчі дії: допит свідків, запит про видачу документів, правову допомогу від інших країн. Що стосується Смоленської катастрофи, то німецькі слідчі будуть розглядати питання, чи мав місце чи ні акт тероризму. Німецький закон, зокрема статті 89а та 89b Кримінального кодексу, дозволяє німецькій державі вивчити всі події, щодо яких існує підозра на теракт (зокрема, досконалий спецслужбами іншої держави), навіть якщо єдиними жертвами є іноземці.
 Правові процедури по Смоленську почалася в Німеччині після 2 травня, коли Стефан Хамбур направив лист канцлеру Ангелі Меркель з проханням розсекретити і надати доступ до всіх документів БНД, що належать до Смоленської катастрофи. Лист було направлено адвокатом в декількох інших німецьких відомств, в тому числі генерального прокурора Німеччини Гаральду Ранзі. Про те, що БНД має інформацію про Смоленську, згадав у своїй книзі “збережених під замком справу С” журналіст Юрген Рот.

Він послався на доповідь агента БНД, який дізнався від своїх двох незалежних, які не знайомих один з одним російської та польської джерел, що польську делегацію на Туполєві вбила в теракті спеціальна група російських спецслужб. Крім іншого, це було зроблено в співробітництві з кимось з кола влади в Польщі. Незабаром після відправлення листа канцлеру Меркель Хамбур подзвонив старший прокурор з генеральної прокуратури Німеччини Целлер. “Він запитав мене, чи хочу я отримати доступ до документів, про які я попросив канцлера Меркель, і чи є у мене ще які-небудь прохання.
 Я відповів, що не чекаю цих документів (бо БНД може їх видати тільки канцлеру), але прошу розглянути питання про Смоленської катастрофи у світлі німецького кримінального права”, – повідомив Хамбур порталу W Polityce. Адвокат Хамбур кілька днів тому зустрічався з федеральним міністром юстиції, якому він представив книгу Рота і натякнув, що новообраний президент Польщі був міністром в кабінеті Леха Качинського. “Я сказав це, тому що сподіваюся привернути увагу німецької держави на те, що в Польщі змінюється політичний клімат. Про це свідчить, зокрема, та обставина, що президенту Дуді направила вітання канцлер Меркель”, – сказав Хамбур. 
 Дії німецьких правоохоронних органів перебувають в різкому протиріччі з тим, що польська військова прокурора незабаром після виходу книги Рота (у Німеччині 8 квітня) оголосила, що звернеться за юридичною допомогою до німецької сторони. Коли її запитали, чи отримала вона відповідь, вона повідомила: “Військова прокуратура у Варшаві ще не відправила судові доручення німецькій стороні про зміст останньої книги, написаної німецьким журналістом Юргеном Ротом”, – пише майор Марчін Макся з головної військової прокуратури “.





 Джерело: http://patrioty.org.ua/