пʼятницю, травня 15

У Києві демонтують усі радянські символи


Київська міська рада 14 травня ухвалила рішення, відповідно до якого на будівлях та спорудах, які належать до комунальної власності територіальної громади столиці, буде демонтовано комуністичну символіку.
За зміну зазначеної символіки проголосувало 86 депутатів зі 106 зареєстрованих у залі. Визначено рішенням, що до комуністичної символіки, яка підлягає демонтажу, належать будь-які зображення головної державної емблеми колишнього Радянського Союзу - серп і молот, а також будь-які зображення Володимира Леніна.
 Департаменту комунальної власності виконавчого органу Київради (КМДА) доручено до 28 червня 2015 р. скласти перелік будівель та споруд комунальної власності, на яких розміщено комуністичну символіку, та скласти графіки з її демонтажу. Балансоутримувачам зазначених будівель та споруд доручено виконати заходи з демонтажу комуністичної символіки до 24 серпня 2015 року, а до 31 березня 2016 року - встановити замість демонтованих символів комунізму державну символіку України. За словами автора проекту рішення депутата Олександра Вовченка, більш ніж півроку відведених для монтажу державної символіки дозволять балансоутримувачам провести конкурси на найкращі проекти і зробити заміну.

У свою чергу, заступник міського голови-секретар Київради зазначив, що міська влада ще минулого року розпочала так звану декомунізацію. "Задовго до ухвалення парламентом закону про декомунізацію, ще минулого року, міська влада вже почала робити перші кроки в цьому напрямку. Вже багатьом вулицям, які свого часу були перейменовані на честь тих чи інших осіб, або відображають тоталітарний, комуністичний режим, повернуто їхні історичні назви. Ще до прийняття закону в арках біля Київради було закрито плитку з радянською символікою", - наголосив він. У Київраді окремо також готується проект рішення про демонтаж комуністичної символіки у метрополітені міста.
 Нагадаємо, Верховна Рада 9 квітня ухвалила закон "Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки". Законом забороняється публічне використання і пропаганда символіки таких режимів, встановлюється обов`язок перейменувати населені пункти, установи, організації, торгові марки тощо. 
  Серед іншого, згідно із законом, обласним, Київській та Севастопольській міським, районним державним адміністраціям, Раді міністрів Верховної Ради АР Крим, органам місцевого самоврядування в 6-місячний термін від дня набуття чинності цим законом в установленому порядку необхідно здійснити демонтаж пам`ятників, пам`ятних знаків, присвячених особам, причетним до організації та здійснення Голодомору 1932-33 років в Україні, політичних репресій, особам, які обіймали керівні посади в Компартії, вищих органах влади і управління СРСР, УРСР, інших радянських республік (за винятком осіб, діяльність яких була значною мірою пов`язана з розвитком української науки і культури), працівників радянських органів держбезпеки, подіям, пов`язаним з діяльністю Компартії, встановленням радянської влади на території України або в окремих адміністративно-територіальних одиницях, боротьбі проти учасників руху за незалежність України у XX столітті. 



Джерело: http://www.newsru.ua/