неділю, травня 31

МЗС Росії передав представництву ЄС в Москві "чорний список"


Прес-секретар представництва Євросоюзу Сорен Либориус повідомив, що російський МЗС заборонив публікувати цей документ. 

У представництві ЄС в Москві підтвердили отримання від МЗС Російської Федерації списку громадян європейських країн, яким заборонили в'їзд в Росію. Прес-секретар представництва Сорен Либориус повідомив, що російський МЗС заборонив публікувати цей документ. "Такий список з 89 громадян ЄС надійшов до нас в четвер (28 травня).
 Нам передали цей список з 89 громадян ЄС, і було сказано, що це не для публікації". Він також додав, що в документі не названо причини, по яким зазначеним громадянам заборонили в'їзд в Росію. Також, за словами Либориуса, нічого не сказано про юридичних деталях включення європейців в список. Більшість осіб із списку є громадянами Великобританії, Швеції, Польщі та країн Балтії. Але є і представники Німеччини, зокрема заступник голови фракції ХДС/ХСС у Бундестазі Міхаель Фукс, який неодноразово вітав економічні санкції Заходу проти Росії.

У списку небажаних для Росії також опинилися колишній єврокомісар Штефан Фюле, депутат Європейського парламенту Яромир Штетіна та депутат чеського парламенту Марек Женишек та інші. Нагадаємо, раніше національна телерадіомовна компанія Фінляндії опублікувала список європейських політиків, яким заборонено в'їзд на територію РФ.
 Президент Європарламенту Мартін Шульц поширив заяву, в якій йдеться, що у разі якщо Росія не надасть пояснення причин щодо заборони на в'їзд окремим членам Європарламенту, президент Європарламенту готовий прийняти заходи. Також верховний представник Європейського Союзу у закордонних справах і політиці безпеки Федеріка Могерини назвала поширений російською владою список із 89 прізвищ абсолютно довільним і невиправданим". 




Джерело: https://ukr.media/