середу, червня 3

США оголосили конкурс на розробку ракетних двигунів замість російських


Військово-повітряні сили Сполучених Штатів у вівторок, 2 червня, офіційно оголосили конкурс на розробку ракетних двигунів, щоб позбутися залежності від російських РД-180, що використовуються для запуску військових і розвідувальних супутників.

Про це повідомив глава центру ракетно-космічних систем генерал-лейтенант Самуель Грівз, передає NEWSru.com з посиланням на агентство Reuters. Двигуни РД-180 використовуються в першому ступені американських ракет Atlas-5, які виводять на орбіту супутники. Ракети виробляє компанія United Launch Alliance (ULA) - об'єднане підприємство Lockheed Martin і Boeing.
 За словами Самуеля Грівза, програма буде реалізована на умовах "приватно-державного партнерства". Передбачається, що до вересня уряд розгляне початкові пропозиції, термін яких визначено до 23 червня, і укладе контракти на 160 мільйонів доларів з чотирма підрядниками. У числі основних претендентів на розробку двигунів Reuters називає ULA, компанії SpaceX і Aerojet Rocketdyne Holdings Inc.
 Нагадаємо, палата представників конгресу США в грудні 2014 року через позицію РФ по українській кризі і анексії Криму прийняла поправку сенатора Джона Маккейна, яка передбачає повну відмову США від ракетних двигунів РД-180 до 2019 року.

Виняток було зроблено тільки для контракту, укладеного Boeing і ULA з російським НВО "Енергомаш" до 2019 року. Також повідомлялося, що на розробку нових американських двигунів виділено 220 млн доларів. Як повідомляло агентство Bloomberg, в перших запусках після 2020 року будуть використовуватися вже існуючі ракети Delta, розроблені ULA, і Falcon 9v1.1 виробництва SpaceX. У березні було оголошено, що США проведуть тендер на космічні запуски в зв'язку із запланованою відмовою від російських ракетних двигунів РД-180. Конкурс буде проведено на 28 запусків, що плануються до запуску в 2020-2024 роках. 



Джерело: http://www.newsru.ua/