середу, червня 3

Зрив мінських угод підкосила рубль


Всього за декілька днів російська валюта втратила у вартості близько двох рублів по відношенню до долара і євро. 
 На думку експертів на це є дві причини: загострення ситуації на Донбасі, а також виплати Росії за зовнішнім боргом. Всього за декілька днів російська валюта втратила у вартості понад 1,5 рубля по відношенню до долара і євро.
 Так, 3 червня курс долара розрахунками "завтра" підвищувався на 1,31 рубля – до 54,10 рубля, курс євро – на 1,96 рубля – до 60,95 рубля, виходить з даних Московської біржі. Експерти пов'язують різкий стрибок вгору курсу валют з ситуацією на південному сході України, зокрема з активізацією бойових дій у районі Донецька. Цей конфлікт традиційно позначається на вартості рубля на світових біржах.
 У той же час на курс рубля вплинула ситуація на нафтовому ринку. На тлі повідомлень про те, що країни ОПЕК не стануть знижувати квоти на видобуток чорного золота, нафта стрімко почала дешевшати. З 2 червня вартість марки Brent знизилася більш, ніж на 1,5 долара.

Експерти відзначають, що зростання курсу долара в найближчі кілька місяців продовжиться. Насамперед, це пов'язано з об'єктивними факторами – в червні Росія виплачує об'ємний зовнішній борг. "Згідно з даними Центробанку, до погашення обов'язково боргів на 8,561 мільярда без урахування відсотків. Червень і липень стануть часом виплат дивідендів. Їх сукупний обсяг – до 900 мільярдів рублів. Третина цієї суми буде переведена у валютні активи", – експерт з фінансових ринків Владислав Антонов.
 Раніше міністр енергетики Олександр Новак назвав нинішні ціни в районі 65 доларів за барель на чорне золото комфортними для російського бюджету. "Російські запаси нафти одні з найдешевших у світі за собівартістю і мають дуже великий запас економічної міцності і при низьких цінах", – сказав він, виступаючи на міжнародному семінарі ОПЕК.





 Джерело: https://ukr.media/