неділю, жовтня 4

Українського суверенітету не існує

Директор Центру політичного аналізу «Стратагема», шеф-редактор порталу «Хвиля» Юрій Романенко поділився своїми думками стосовно дискусії щодо референдуму про долю Донбасу в контексті Паризьких домовленостей.

Політолог каже, що бурхлива дискусія в соцмережах щодо референдуму про долю Донбасу в контексті Паризьких домовленостей показала, що більшість українців досі не усвідомили всю складність нашого становища та вважають, що Україна є реальною державою і має реальний суверенітет.


Однак, це директор Центру політичного аналізу «Стратагема» вважає помилкою, якщо не тупістю, бо, на його думку, ніякого суверенітету сьогодні Україна не має. Шеф-редактор українського аналітичного порталу «Хвиля» міркує.

«Україна не контролює свою територію. Причому мова йде не тільки про Донбас чи Крим, але й про інші областях. Взяти, приміром, Мукачево, де в липні «Правий сектор» вчинив стрілянину. Як йдуть справи у нас щодо цього інциденту? А ніяк. Бійці ПС спокійно вийшли з «оточення».

Вся територія України - решето, крізь яке проходить контрабанда, наркотрафік, мігранти, диверсанти, тобто все що завгодно. На Волині сотні людей борються за бурштин безпосередньо на Варшавській трасі, ставлять блокпости і регулюють кому і куди їхати. Загалом, контролю немає...», - такої думки дотримується Юрій Романенко.


Також він вважає, що його немає, тому що немає монополії на насильство, так як у більшості олігархів є свої бойовики. З його слів, силові структури можуть підкорятися тій чи іншій групі, які ведуть самостійну гру, в той же час, повернулися АТОшники швидко створюють свої кримінальні групи або входять у старі. Тому, впевнений експерт, влада де-факто має обмежені юрисдикції, де вона реально має монополію на насильство.

Українська армія може вести обмежені операції і посиплеться при першому більш-менш серйозному тиску з боку росіян, тому що організаційно мало змінилася і продовжує неефективно пожирати ресурси, значна частина яких йде у вигляді корупційної ренти для еліти, яка побачила у війні можливість легально пиляти з бюджету.

Шеф-редактор «Хвилі» заявляє, що Україна реально не контролює свій бюджет, тому що не контролює свою економіку і повністю залежить від зовнішньої допомоги. А ось якщо зовнішня допомога зникає, то її бюджет чекає колапс, за яким слідує соціальний колапс. Що в свою чергу означає - Україна змушена виконувати те, що їй говорять, тому що вона не розширила свою економічну базу за рахунок реформ, які так і не провела.

На думку директора Центру політичного аналізу «Стратагема», вже цих трьох факторів достатньо, щоб зрозуміти, що реального суверенітету у нас немає.

«Моя логіка вибудовується виходячи з цього розуміння. Неможливість визначити, де наш суверенітет, а де його немає, не дозволяє нам вирішити жодне із завдань з модернізації країни.

Як ви можете проводити реформи на Донбасі, якщо ви його не контролюєте? Як можна проводити реформи на будь-якій такій території? Ви не можете це зробити навіть в Олевську, тому що ви реально не контролюєте території бурштинових видобувачів», - підкреслює політолог.

Юрій Романенко радить, що для того, щоб почати рухатися вперед, необхідно визначити, що у нас реально контролюється, а що ні. На його думку, становлення чітких меж реальної влади української держави дозволить зрозуміти, які ресурси вона має, щоб далі провести модернізацію відштовхуючись від цього, а не від ефемерних мрій «про соборну неподільну». У цьому контексті розумно звучить питання: «Якщо Україна соборна і неподільна, то чому ЄС і Росія безпосередньо домовляються про постачання газу в Україну?».

Також експерт вважає, що нездатність визнати очевидні факти призведе до того, що відбувається з усіма фантазерами.

«Ми будемо втрачати все, що маємо, поки світ фантазій не наповниться реальністю. З цього випливає один серйозний наслідок. Ми ще втратимо не тільки Донбас, а й інші території, поки не визнаємо, ким ми реально є і на що ми реально здатні.

Звичайно, це неприємно і боляче чути, але важкий психологічний хворий може вилікуватися тільки шляхом усвідомлення своєї хвороби та необхідності комплексного лікування. Інакше він все життя проведе у психлікарні. Коли хворий цілий народ, то у нього немає можливості сидіти в психлікарні, бо він оточений іншими народами, які претендують на його територію та ресурси. Значить, такий народ зникне, як зникли лужицькі серби або ацтеки з майя...», - зауважив політолог.


Зі слів Юрія Романенка - це і є вибір, перед яким стоять українці сьогодні. Нагадаємо, раніше «Преса України» повідомляла, що німецькі журналісти відзначають те, що Петру Порошенко все ж вдалося досягти невеликого успіху на переговорах «нормандської четвірки» в Парижі. Журналіст «Німецькій хвилі» Бернд Рігерт відзначив, що місцеві вибори на Донбасі, вочевидь, не відбудуться. В робочій групі Росія буде виступати за те, щоб вибори відбулися за українським законодавством. Чітка згода виглядає, звичайно, інакше, але і те, що є, краще, ніж нічого. Саме питання організації виборів на території окупованих територій було каменем спотикання під час переговорів.

Також журналіст зазначив, що законодавство про регіональну автономію східної України вже давно назріло. Але більш важливим є питання контролю кордону з Росією українськими урядовими військами. І ось до цього ще далеко.

У підсумку Рігерт сказав, що Росія і далі грає в покер, а у Меркель і Олланда вже немає козирів у рукавах.



Джерело: http://uapress.info/uk/