ЦІКАВІ ФАКТИ

середу, квітня 13

В Росії у вдів через суд забирають пенсії ветеранів війни в Чечні

Удову загиблого військовослужбовця зобов’язали повернути пенсію та відсотки з неї за кілька років.



Суд у Нижньому Новгороді зобов’язав вдову загиблого на війні в Чечні офіцера повернути державі пенсію по втраті годувальника за чотири роки в розмірі 626 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Фонд “Право матері” оскаржить рішення суду, який вважає, що Євгенія Тєряєва отримувала виплати незаконно, так як є військовослужбовцем, повідомляє “Кавказький вузол“. Сообщает http://www.informator.news/

У грудні 2015 року Нижегородський облвійськкомат звернувся до суду, вимагаючи стягнути з Євгенії Тєряєвої 626 тисяч рублів і відсотки, що набігли в розмірі 84 тисяч рублів. Процес почався в Ленінському районному суді Нижнього Новгорода 5 квітня.

Майор Сергій Тєряєв загинув 20 років тому в бою 16 квітня 1996 року. З 2011 року його дружина отримувала пенсію у зв’язку з втратою годувальника. Восени 2015 року військкомат Нижегородської області припинив виплати таких пенсій військовослужбовцям, вважаючи, що це не передбачено законом РФ від 12.02.1993 року “Про пенсійне забезпечення осіб, що проходили військову службу”.
Виносячи своє рішення 11 квітня, Ленінський райсуд Нижнього Новгорода визнав, що Євгенія Тєряєва отримувала виплати незаконно, так як є військовослужбовцем.

Однак суд задовольнив позов лише частково – військовим чиновникам відмовлено у стягненні з жінки відсотків.

Крім того, юристам фонду “Право матері”, який представляв інтереси вдови вдалося виграти зустрічний позов, брали до уваги одночасно тієї ж суддею Віолетою Плаксін: призупинення військкоматом другий виплати Євгенії Теряєвої – щомісячної грошової компенсації (ЕДК) за загиблого на війні чоловіка – визнано незаконним. За це суд стягнув з військкомату збитки на користь позивачки.

Представляючий інтереси Євгенії Тєряєвої фонд “Право матері” оскаржить рішення суду про стягнення з жінки 626 тисяч рублів, вважаючи, що все вдови мають право на компенсації незалежно від професій.

“Своїм рішенням про повернення вдовою загиблого на війні офіцера пенсії суд порушив засадничі принципи права. Це принцип рівності в правах всіх, незалежно від посадового або службового становища. Суд помилково вважав, що жінки-військовослужбовці не рівні з усіма іншими жінками, що вони, надягаючи на себе військову форму, перестають бути вдовами загиблих військових “, – заявила кореспонденту” Кавказького вузла “прес-секретар фонду” Право матері “Анна Каширцева.

По-друге, вважає Каширцева, суд порушив принцип непорушності вступило в силу рішення іншого суду: у 2013 році фонд “Право матері” вже домігся в судовому порядку від Нижегородського військкомату визнання права Тєряєвої і ще десятка сімей на отримання пенсії у зв’язку з втратою годувальника, та навіть в підвищеному розмірі.

“Позиція військкомату у справі вдів незаконна і некваліфікованість, так як військкомат поширює обмеження на одночасне проходження військової служби та отримання пенсії, прописані в законі для одержувачів пенсії за вислугою років, на одержувачів пенсії у зв’язку з втратою годувальника”, – зазначила Анна Кашірцева.

Вона повідомила, що в постанові Конституційного суду РФ від 20.10.2010 №18-П зазначено, що “пенсія у зв’язку з втратою годувальника покликана заповнити втрачений сім’єю в зв’язку зі смертю годувальника дохід”.

“Служить сама Тєряєва чи ні – дохід її загиблого в бою чоловіка держава повинна їй заповнити як будь-який вдові загиблого військовослужбовця, що працює бібліотекарем, прибиральницею, кухарем, продавцем”, – переконана Ганна Каширцева.

Після отримання Євгенією Тєряєвої на руки повного тексту рішення Ленінського районного суду благодійний фонд “Право матері” оскаржить його у вищій інстанції – Нижегородському обласному суді.

“Справа Теряєвої – перша в ланцюжку справ нижегородських вдів. Проти другої вдови Наталії Семак (заявленої в якості свідка захисту в процесі у справі Теряєвої) порушено кримінальну справу – нібито вона навмисне приховала, що вона військовослужбовець, щоб незаконно отримувати пенсію за втрату годувальника”, – зазначила прес-секретар фонду “Право матері”.

Коментарів представників Нижегородського облвійськкомату “Кавказький вузол” не має.