вівторок, вересня 27

Цього року осінь буде найхолоднішою за останні 100 років

У 2016 році чекаємо довгих холодів, літніх бур і морозів восени, а бабиного літа в жовтні не буде
Половина січня вже пройшла, але весь 2016 рік ще попереду. Яким він буде і яким закономірностям підкоряються довгострокові прогнози погоди, розповів нам народний синоптик Леонід Горбань. Сообщает http://market.korupciya.com/

За словами Горбаня, для прогнозів погоди існує 7-річний цикл повторюваності, пов'язаний з впливом п'яти планет – Меркурія, Венери, Марса, Юпітера і Сатурна, а також Сонця і Місяця. Більш далекі планети – Уран, Нептун і Плутон – на погоду Землі помітно впливають раз в 250 років, і останній раз це було в 2005 році (у тому році в березні в ЄС були морози до -30, а серпень був найсухішим за 120 років спостережень. – Авт.).

"Це не я придумав. Я лише зумів використати знання довгострокового прогнозу погоди, отримані у спадок від мого дідуся – Барлета Опанаса Федоровича, – пояснює Горбань. – Чимало для своїх розрахунків я почерпнув, розгадавши секрети "Брюсова календаря" (фельдмаршал, сенатор і вчений часів Петра I Яків Брюс народився в 1669 р., помер в 1735 р. – Авт.). У ньому розрахунки довгострокового прогнозу ведуться за числовим рядам планет і народними прикметами. А Брюс добув цю інформацію з книг древніх китайців".

2016-М "РУЛИТ" МАРС. За словами Горбаня, що наступив 2016-й перебуває під впливом Марса. До цього "під Марсом" був 2009 рік, а наступний буде 2023-й (якими зазвичай бувають роки під знаком Марса – див. підверстку "Кліматичний "тиждень").

Синоптики впевнені, що в нинішньому році температурні рекорди якщо і будуть, то зі знаком мінус. У 2016 році очікується більше морозів, ніж торік. "Рік також буде більш вологим. Але великих природних катаклізмів, як були в Європі (у грудні на цю частину континенту обрушилися повені і сильні снігопади), на найближчий місяць не очікуємо. Розрахувати, в який день буде дощ, а в якій – сніг, сучасна метеорологія поки не в змозі", – розповів нам заступник начальника Укргідрометцентру Анатолій Прокопенко.

Нинішня зима затягнеться на чотири місяці – весь березень часом очікуються дощі з мокрим снігом і заморозки. Перша декада квітня холодніша, ніж зазвичай. Літня погода з торішніх майже п'яти місяців встановиться в трьох з половиною: з середини травня до перших днів вересня. Посушливими будуть травень і червень, а липень і серпень – з рясними зливами, перемежованими сильними засухами. На жаль, вересень-листопад виявляться традиційно осінніми, а тривалого тепла в жовтні, званого в народі "бабиним літом", може не бути зовсім. Зима 2016-2017 рр. також настане раніше терміну: морози і снігу можуть бути вже в листопаді (див. інфографіку).

НАУКА ПРОТИ. Фундаментальна наука не визнає розрахунків народних синоптиків, заснованих на впливі зірок і планет, а також на 11-річних циклах сонячної активності, за якими досить точно передбачав погоду пішов від нас нещодавно народний синоптик Валерій Некрасов. Правда, серед кліматологів єдності теж немає: одні обіцяють нам похолодання, інші – потепління.

Так, за теорією Вазіра Мартазінова, заввідділом кліматичних досліджень і довгострокового прогнозу погоди гідрометеорологічного НДІ НАНУ, діють зовсім інші чинники – циклічне, з періодом в 100 років, переміщення холодних арктичних мас із заходу на схід і назад. Зараз, за словами Мартазінової, почалося їх рух на захід, а значить, в Україні цілком можна очікувати плавного повернення до холодних зим, які були в 1950-1960 рр. Багаторічна статистика 

Центральної геофізичної обсерваторії ДСНС України цього поки не підтверджує: за їхніми даними, кожне наступне 10-річчя виявляється теплішим від попереднього. Так, якщо в 1960-1970 рр. середня по року температура у Києві склала +7,5 градуса, то в 2004-2014 рр. – вже +9,2. Така тенденція спостерігається по всій Україні. Висновок фахівців ЦГО: в 2016-му погода стане ще більш теплою.