неділю, березня 15

Російські ЗМІ відзначили десятий день без Путіна зізнаннями президента РФ в окупації АРК



Незважаючи на те, що з 5 березня Володимир Путін не з'являється на публіці, російські ЗМІ активно тиражують відеозаписи його зізнань в окупації української Автономної Республіки Крим. 
 Так як на далекому Сході РФ вже настало 16 березня (рівно рік з дня анексії Криму Росією), там вже почали показувати пропагандистський фільм про те, як півострів "повернувся додому".
 У цьому фільмі Путін перекреслює всі свої слова у часи кризи в АРК у березні минулого року, коли він запевняв світ і росіян в тому, що російська армія не брала участі у захопленні державних органів і військових частин, а кримчани нібито самі провели референдум про приєднання до Росії. Тепер же російський президент, схоже, взяв свої слова назад, і гордо розповідає співвітчизникам про те, як планував і провів операцію по захопленню Криму. Пікантності ситуації додає те, що сам Путін з 5 березня не з'являється на публіці, і його заяви транслюються в запису, а Кремль навіть використовує старі фотографії для своїх повідомлень.
 Одним з найбільш сенсаційних зізнань президента РФ стали слова про ядерні дії в разі ескалації конфлікту. Він сказав, що вже на першому етапі дав прямі вказівки Збройним силам бути готовими на будь-який розвиток подій, у тому числі армія була готова привести в стан бойової готовності свої ядерні сили. У своїх судженнях російський лідер використовував традиційні для кремлівської пропаганди ярлики про "нашій історичній території", "російських людей, що опинилися в небезпеці" і "влаштовану націоналістами переворот в Україні". Путін, який навесні 2014-го не визнавав своїх солдатів в Криму також, як зараз не визнає їх в Донбасі, був настільки відвертий, що зізнався: для роззброєння армії України в Криму Росія таємно перекинула на півострів бійців морської піхоти і співробітників Головного розвідувального управління.
 Тут же президент РФ і дав зрозуміти, що порушив міжнародне право: все це робилося таємно, спецпідрозділи були перекинуті в березні 2014 року під виглядом посилення охорони російських військових об'єктів. Згідно з даними фільму, який 16 березня покажуть росіянам: на аеродроми Кача і Джанкой окупанти перебазировали 14 вертольотів, постійно курсували п'ять вантажних літаків Іл-76, а за лічені дні в АРК були передислоковані тисячі офіцерів і бійців різних підрозділів. "Двадцять з гаком тисяч чоловік повністю мобілізованих і збройних. Сорок три пускові установки С-300, близько 20 установок Бук та іншої важкої зброї, у тому числі бронетехніки. Це дуже серйозний кулак", - хизується Путін, який перетворив раніше популярний курорт на військову базу. Також який розв'язав війну в Україні диктатор не оминув можливості згадати і про скинення Віктора Януковича: "Формально опозицію в Україні насамперед підтримували європейці, але ми прекрасно знали - не просто віддавали собі звіт, а знали, що реальними "ляльководами" були наші американські друзі".
 Проте Путін не був оригінальний, повідомивши всім відомий фейк російських ЗМІ про іноземних найманців на Майдані: за його даними, американці допомагали у підготовці "бойових загонів українських націоналістів" на заході України, а також у Польщі та Литві. Цікаві його слова і про самого Януковича. Путін упевнений, що Янукович нібито вирішив не застосовувати зброю під час заворушень у Києві, і це призвело до тяжких наслідків. "Я не хочу давати оцінку його роботі. Він сказав: Я не міг підписати наказ про застосування зброї. У мене рука не піднялася... Можна його засуджувати за це? Я не знаю. І я не збираюся цього робити.
 Не вважаю себе вправі цього робити. Добре це чи погано - тяжкі наслідки бездіяльності. Це очевидно", - цинічно заявив Путін. Втім, така заява може служити черговим доказом того, що в масових вбивствах на Майдані винні саме росіяни. Адже зброя силовиками проти мітингувальників застосовувалася, і це факт. Якщо Янукович, за словами Путіна, не віддавав такого наказу, то це міг зробити або сам Путін, або його радник Владислав Сурков. Про це вже повідомляли українські спецслужби. 


Джерело: https://ukr.media/