неділю, березня 29

Остаточно: Названа умова, за якої США дадуть Україні зброї


Не остання значення мають і майбутні вибори в США.

Офіційне рішення США про постачання в Україну летального озброєння буде сприйнято мало не як оголошення війни, але, перш за все, воно вигідно республіканцям через майбутні вибори.
 Про це до коментарі ГолосUA повідомив політолог, директор Українського інституту аналізу та менеджменту політики Руслан Бортник, передають Патріоти України. Коментуючи заяву першого віце-спікера ВР Андрія Парубія про те, що питання про надання американського летального озброєння Україні пройшло усі технічні узгодження і чекає лише підпису президента США Барака Обами, Бортнік нагадав, що “це рішення на столі у Обами знаходиться вже близько півроку “.
 “Є звернення конгресменів двох палат про надання Україні такої зброї. Але головна причина посилення тиску – внутрішня конкуренція між демократами і республіканцями, а навіть не геополітичне питання. Просто республіканці намагаються на цьому робити собі піар для наступної виборчої президентської кампанії. Скоро вже в США почнуться масштабні праймеріз на президентську кампанію, і тому вони готують грунт, акумулюючи, таким чином, підтримку своїх прихильників “, – сказав політолог. На думку Бортніка, Обама все ж не приймає остаточне рішення з-за кількох причин.
 “Найголовніша – це позиція ЄС, насамперед, Німеччини та Франції, які в нинішніх умовах не підтримають таке рішення США. Безумовно, поставки зброї будуть сприйняті, як елемент зриву “Мінських угод-2 “. Обама не захоче отримувати звинувачення на адресу США від європейських партнерів “, – підкреслив експерт. Другою причиною, за словами Бортніка, є розуміння на Заході того, що якщо почнуться поставки летальної зброї, то вони призведуть до гонки озброєнь в Україні.
 У кінцевому результаті, спрогнозував він, країну чекатиме ескалація бойових дій і війна на всьому фронті з поки що негативним прогнозом саме для України. “Якщо РФ надасть сучасні озброєння, в тому числі і авіацію, то Україні буде дуже складно утримувати фронт в існуючих сьогодні межах. Швидше за все, військова поразка – місцева або глобальна, призведе до політичної дестабілізації і, в свою чергу, до зміни влади в Україні , що, безумовно, не може влаштовувати ні США, ні Європейський Союз”, – сказав політолог.
 За його словами, якщо конфлікт на Донбасі найближчим часом посилиться, тоді, ймовірно, буде прийнято рішення про постачання в Україну летальної зброї. “Або в США зміниться адміністрація, або до влади прийдуть республіканці. Це дві умови, крім ескалації конфлікту на Донбасі, коли можливе прийняття рішення про постачання в Україну американського летального озброєння. Якщо війна на Донбасі не розгориться, то, думаю, поставок в Україну літальних озброєнь не буде. Формальне офіційне рішення США в даному випадку буде позначати мало не оголошення війни”, – заявив політолог. Крім того, за його словами, летальна зброя з ЄС теж не буде поставлятися.
 “Європейські лідери заявляють, що «мінські угоди» в частині перемир’я і відведення зброї виконуються. Тому ніхто не захоче ризикувати і виступати формальним винуватцем зриву домовленостей, тому що ясно, що за цим, швидше за все, піде серйозна ескалація конфлікту, що в кінцевому результаті однозначно негативно відобразиться на рейтингах політиків будь-якого рівня. Так що дане рішення може лежати на столі у Обами багато років, якщо у нас буде заморожування конфлікту. Воно нічого не вирішує “, – резюмував політолог.



 Джерело: http://patrioty.org.ua/