понеділок, серпня 3

Китайський слід: гонконгський супутник надав допомогу Кремлю в анексії Криму


Запускаючи мовлення цифрового ТБ на Крим на початку 2014 року, Росії довелося використовувати гонконгський супутник ABS-2, бо на російських супутниках не було вільних потужностей. Зараз мовлення, у першу чергу – телебачення, переведено на супутник “Ямал-402″.
 Супутник ABS-2. Ілюстрація: satsis.info В електронному листуванні, викладеному хакерами в блозі “Шалтай-Болтай”, яке імовірно належить главі Роскомнадзора Олександру Жарову, розкрито подробиці про те, як на початку 2014 року Росія здійснювала запуск цифрового ефірного телемовлення в Криму. Про це пише видання CNews, інформують Патріоти України. Лист про це Жарову було відправлено з поштової адреси в домені rsoc.ru, що належить Роскомнадзор, і підписано замголови Роскомнадзора Олегом Івановим. Російські телеканали почали ефірне мовлення в Криму 9-10 березня 2014 – тобто за тиждень до того, як на півострові відбувся референдум про вихід з України та про входження до складу Росії. З листа випливає, що проблемою при включенні російського ТБ стала відсутність можливості запустити мовлення через російський супутник.
 На той момент серед російських супутників, що покривають Крим, вільні потужності були на “Ямал-402″, що належить компанії “Газпром – Космічні Системи” (ГКС). Але у ГКС на той момент не було вільних потужностей для up-link (доставки сигналу) на сам супутник, пише Іванов. У зв’язку з цим для доставки телесигналу до Криму був обраний супутник ABS-2, потужності на якому законтрактувала “Всеросійська державна телерадіокомпанія” (ВГТРК). На потужності цього супутника сигнал російських телеканалів підняла “Російська телевізійна і радіомовна мережа” (РТРС).


У свою чергу, кримські теле- і радіо передавальні центри перенастроїли прийом сигналу з супутника Astra-3, звідки вони брали сигнал українських телеканалів, на супутник ABS-2. У листі за підписом Олега Іванова наголошується, що ABS-2 належить гонконгській компанії Asia Broadcast Satellite, у зв’язку з чим “є деяка надія в її лояльності”. Мабуть, автор листа мав на увазі, що якби супутник належав американським або європейським компаніям, то з політичних причин вони могли б не дозволити Росії почати через нього мовлення на Крим. При цьому адресат наполягав, що питання з переведенням мовлення на Крим через “Ямал-402″ все одно треба опрацьовувати.
 Цікаво, що в Україні цифрове ефірне телебачення більш розвинене, ніж у Росії. У зв’язку з цим, щоб у жителів Криму після приєднання до Росії не зменшилася загальна кількість прийнятих ними каналів, спеціально для півострова РТРС сформувало чотири мультиплекси по вісім каналів кожен. Тобто жителі Криму через цифрове ефірне телебачення бачать 32 канали, тоді як жителі решти Росії лише до 20 каналів. У Роскомнадзорі зміст оприлюдненої переписки не коментують. У прес-службі РТРС повідомили видання, що мовлення на Крим дійсно раніше здійснювалося через супутник ABS-2, але зараз воно переведено на російський супутник “Ямал-402″.





 Джерело: http://patrioty.org.ua/