пʼятницю, травня 8

Медик: “Давайте подивимося правді в очі. Ми з вами застрягли у минулому столітті. Я була на стажуванні в Польщі та вже рік як навчаюся в США.”


Давайте подивимося правді в очі. Не знаю жодного лікаря, який приїхавши з закордонного стажування, сказав би, що в Україні краще. Або хоча б не гірше. Перше, про що думаєте – чому в нас все настільки погано.

Я була на стажуванні в Польщі та вже рік як навчаюся в США. Друзі, в нас непристойно погана система медицини. А перша і основна відмінність між нами і заходом – відсутність ринкових відносин. А простіше сказати – конкуренції. Саме це породжує нинішні зарплати, відсутність устаткувань та розвалені лікарні.джерело



Ми з вами застрягли у минулому столітті. Рівність зарплат закінчується одразу на порозі будь-якої операційної. А підтримка держави у вигляді закупки препаратів і розхідників, закінчується збиранням лікарями і медсестрами антибіотиків і шприців на випадок, якщо вони будуть чергувати, а у відділенні немає нічого для пацієнтів. Це вам підтвердить будь-яка людина, яка працювала в українській лікарні. У всіх розвинених країнах лікарі боряться своїми оцінками, знаннями, публікаціями за місце у лікарнях.

Перш за все, їм забезпечують високі зарплати і таке місце роботи, де вони можуть себе професійно реалізувати. Зараз питання адекватної професійної реалізації навіть не стоїть. Хоча для багатьох моїх знайомих, які виїхали працювати закордон, це стояло першою причиною. Навіть не зарплата. І як показала практика розвинутих країн, цій зарплаті та апаратурі немає звідки взятися, окрім як від прямих покупців медичних послуг – пацієнтів. Ба більше, для них нічого не змінюється. За планові операції, за медикаменти пацієнти часто платили самі. Просто тепер це треба зробити офіційно і контрольовано – як на заході. Так, європейці чи американці теж не задоволені багатьма моментами в мед системах. Та повірте, те, з чим приходиться стикатися лікарям та пацієнтам в Україні, ви не побачите ніде. Колись і вони переживали переходи з однієї системи до іншої. Але цей перехід був. А якщо ви хочете подивитися що змінять +50% до зарплати і повне державне фінансування у 2021 – загляніть у 2018. Чи у 1996. На жаль, ідеального сценарію не існує. Та залишити як є – це тримати нашу країну у списку найбільш відсталих систем охорони здоров’я ще на один рік.

Що ви думаєте про це? #моз #реформи